Прочитај ми чланак

СТОЛТЕНБЕРГ теши Заева: Нећете у ЕУ, али ћете зато у НАТО?!

0

Главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг објавио је да је у телефонском разговору поручио премијеру Северне Македоније Зорану Заеву да процес уласка те земље у савез иде по плану, након што је Брисел одбио да отвори приступне преговоре за улазак у ЕУ.

„Добар телефонски разговор с премијером Заевом како би потврдио преданост НАТО приступању Северне Македоније. Процес ратификације иде по плану и радујем се брзом чланству Северне Македоније нашој Алијанси“, написао је главни секретар на свом Твитер профилу.


Засад је протокол о приступању Северне Македоније ратификовало 20 од 29 чланица НАТО-а, а та земља ће најраније моћи да постане чланица почетком децембра кад ће се у Лондону одржати састанак на врху Алијансе. Хрватска је протокол о македонском приступању ратификовала у марту.

Разговор Заева и Столтенберга обављен је након што чланице ЕУ у петак нису успеле да псотиогну сагласност о отварању приступних преговора о чланству Албаније и Северне Македоније.

Заев је дан касније најавио да жели превремене изборе на којима ће се показати воља грађана након одлуке Брисела, нагласивши да је то била „историјска грешка“. Избори ће се одржати 12. априла.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!