Прочитај ми чланак

Шиптарски ужас на КиМ: У дому за старе шамарају и шутирају старицу, смеју се ВИДЕО

0

Две особе, раднице у Дому за старе у Пећи ухапшене су због снимка који се појавио на друштвеним мрежама, а на којем се види како малтретирају старију жену, саопштила је косовска полиција. У међувремену Gazeta Express. јавила је да су због овог случаја суспендоване четири медицинске сестре.

Прецизира се да су особе ухапшене око 14.10 часова и да ће се даље мере предузети у сарадњи са тужиоцем, преноси Коссев.

На снимку се који је данас у приштинским медијима био главна вест, види се како старица покушава да се брани док је радница више пута шамара по лицу и удара по ногама у стомак.

Основно тужилаштво у Пећи и саопштило да су на овом случају ангажована два тужиоца.

Дориан Јунику, један од двојице тужилаца на овом случају, изјавио је медијима да су ухапшене две особе са иницијалима А.П. и А.Р.

„По добијању првих информација у вези са догађајем који се данас десио у Пећи, у сарадњи са полицијом ухапшене су две особе иницијала А.П и А.Р. под сумњом да су починили кривично дело ‘Напад’ и учествовање у кривичном делу ‘Извршење кривичног дела напад’“, рекао је Јунику, преноси Gazeta Express.

У међувремену огласио се и потпарол полиције за регион Пећ Фадил Гаши који је рекао да се напад медицинске сестре на старицу догодио пре пет дана (29. октобра).

„Ухапшене су три особе из тог Центра, а случај се догодио 29. октобра. Једна особа се терети за кривично дело ‘напад’, друга за ‘помагање у извршењу напада’, а трећа за ‘неовлашћено снимање’“, рекао је Гаши за Кланкосова.тв.

Четири медицинске сестре, како је у међувремену јавила Газета Еxпресс суспендоване су са посла у центру за бригу о старима „Оренда“ у Пећи, одакле је освануо снимак на коме се види како неколико запослених туче и психички малтретира жену.

Gazeta Express уједно је објавила и документ који је наводно објавио овај центар о суспендовању медицинских сестара.

У документу који је објавио овај приштински медиј се наводи да је насиље које је почињено над старицом „недолично понашање“.

А. П. је, према писању Gazeta Express, суспендована због спровођења насиља, док су А. Р, Р. К. и Г. Н, суспендоване због чињенице да су биле у смени заједно са А.П. али нису пријавиле случај код надлежних.

Овај случај изазвао је бурну реакцију јавности. Листом су се оглашавали званичници, удружења и појединци.

Косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свећља (Xхелал Свеçла) позвао је да се сва лица која су учествовала у овом, како је рекао, „нехуманом чину“, приведу правди.

„Такви акти насиља су неприхватљиви где год да се појаве, али су посебно озбиљни када се дешавају у институцијама за које се сматра да нуде помоћ и бригу“, рекао је Свећља.

Реаговала је и косовска министарка правде, Аљбуљена Хаџију , наводећи да је шокирана. Уједно је изашла са потврдом да су неки од осумњичених већ ухапшени, те да тужилаштво и полиција раде на случају.

Градоначелник Пећи, Газменд Мухаџери навео је да ова Општина не управља ниједном установом која нуди услуге за стара лица.

Са друге стране, позвао је здравствену инспекцију и полицију да се озбиљно позабаве случајем.

Председник ЛДК Љумир Абдиџку такође је поручио да је „шокиран“ и да, како је навео, овакви догађаји откривају мрачну страну друштва.

Подпредседница ПДК Вљора Читаку је у својој објави на Твитеру навела „да није имала снаге да снимак одгледа до краја“ и додала да особама које су малтретирале старицу треба одузети лиценцу за рад и крвично их гонити.

Беџет Пацоли рекао је да се „нада да ће ове жене имати довољно времена да размисле о овом чину у ћелији“.

Организација „Женска мрежа Косова“ затражила је од косовског министарства здравља, финансија, рада и трансфера и Одељења за социјалну и породичну политику да се медицинским сестрама одузме лиценца, а центру „Оренда“ дозвола јер, како наводе, на снимку се види да се малтретирање дешава у овом центру.

Комора медицинских сестара, бабица и других здравствених радника у свом саопштењу наводи да овакво понашање не доличи здравственим радницима и да овакво понашање директно утиче на имиџ здравствене заједнице.