Прочитај ми чланак

Саслушан Бошко Савковић:Терети се за позивање на насилну промену уставног уређења

0

У Вишем јавном тужилаштву у Београду данас је саслушан Бошко Савковић, који се сумњичи да је на протесту "Србија против насиља" 3. јуна 2023. године у Београду носио транспарент на којем је била окачена лутка са ликом председника Републике Александра Вучића, са обмотаним концем око врата и обореном главом, тако да алудира на вешање, саопштило је то тужилаштво.

Бошко Савковић се терети да је извршио кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења и на саслушању је изнео своју одбрану.

Након саслушања тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да одреди притвор осумњиченом да не би утицао на сведоке и да не би у кратком временском периоду поновио кривично дело.

„Сумња се да је окривљени као учесник протеста „Србија против насиља“ упутио претећу поруку председнику Србије у намери угрожавања уставног уређења и безбедности Србије, те позивао грађане и подстицао их да силом и применом насиља свргну са власти највише државне органе, тако што је носио транспарент на којем је била окачена лутка са ликом председника Републике са обмотаним концем око врата и обореном главом, тако да алудира на вешање“, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Фотографија поменутог транспарента и лутке објављена је на друштвеним мрежама и порталима те је била доступна великом броју грађана.