Прочитај ми чланак

ПРИЧА О ТРАДИЦИОНАЛНОЈ СРПСКОЈ КАПИ: Како је шајкача добила име

0

Шајкача је српска национална (оригинално војна) капа коју чак мошете видети на улицама широм Србије. Материјал од је којег је направљена се популарно зове "шајак" и углавном се састоји од вуненог предива због чега се капа носи у свим годишњим добима јер одржава константну температуру главе.

q

Фото: Борис Димитров / Wikipedia – Шајкача

Шајкача је српска национална (оригинално војна) капа коју чак мошете видети на улицама широм Србије. Материјал од је којег је направљена се популарно зове „шајак“ и углавном се састоји од вуненог предива због чега се капа носи у свим годишњим добима јер одржава константну температуру главе.

Зими се капа може спустити преко ушију. Шајкача је веома практична и може се носити око појаса или на разне друге начине по избору. Најчешће је маслинасто-зелене боје, што подсећа на војну униформу, али може се наћи и у другим бојама попут плаве или тегет, пише Славорум.

w

Фото: Wikipedia – Српски војници с шајкачама

Капа име није добила по материјалу од којег је направљена, већ по српским граничарима у подручју Шајкаша. Име шајкача чува сећање на српске борбене речне јединице припаднике службе Аусроугарске монархије са подручја Баната у 18. веку. Ови војници су називани шајкашима. Деловали су у водама Дунава, Тисе, Саве и Мориша на граници са Отоманским царством. Носили су капе које су обликом врло подсећале ба бродове који су називани шајкама.

e

Фото: Актрон / Wikipedia – Шајкача

Не постоји податак о томе како су Срби из Шајкаша називали своје капе, али су оне убрзо преузете као део војне униформе 1870. године.

r

Фото: Wikipedia

Шајкаче су се масовно носиле међу српским становништвом за време Првог српског устанка, а биле су и назаобилазан део српске војне униформе од почетка 19., па све до краја 20. века. Не треба мешати војну и народну шајкачу.

t

Фото: Wikipedi – Шајкаши

Војна, за разлику од народне, има кокарду, коју такође имају и паравојне или четничке шајкаче, каже се на сајту Славорум.

Данас шајкачу најчешће можемо видети на главама старијих мушкараца у руралним срединама.