ПРАВЕ ВРЕДНОСТИ: Ево како ђаци прослављају Дан државности (Фото + Видео)

0

Skola-Dan-drzavnosti-foto-Milena-Djordjevic-17-830x553

Док ће се у већини школа овај празник обележити само нерадним понедељком, Живојин Жика Петровић, чија деца иду у школу Петар Други Карађорђевић у Београду желео је да у сарадњи са школом основце на мало другачији начин научи зашто је овај дан битан.

Четристопедесет ђака и исто толико заставица Србије. У дворишту школе Петар Други Карађорђевић основци су уз смех и игре прослављају Дан државности. Млађи разреди весели и одушевљени што им се прича о Сретењу, осећају се као да су велики и диче се оним што су научили о данашњем дану. Они мало старији, што већ спремају пријемне за средњу школу са поносом износе своје знање из историје.

Skola-Dan-drzavnosti-foto-Milena-Djordjevic-25

Док ће се у већини школа овај празник обележити само нерадним понедељком, Живојин Жика Петровић, чија деца иду у ову школу желео је да у сарадњи са школом основце на мало другачији начин научи зашто је овај дан битан.

У тренутку када нам је школство на нимало завидном нивоу, а секције и хобији су замењени игрицама на компјутеру, овај родитељ враћа активизам у школу. Он је самоиницијативно, са својим пријатељима, направио 450 заставица Србије, које је директор школе поделио ученицима. Овим гестом желео је да покаже “да малим стварима можемо да се померимо корак напред”.

–  Сматрам да су родољубље и патриотизам кључ успеха, а у овом тренутку и опстанка. А основни кораци за ту врсту промена су љубав према држави. Школе не стижу да се баве овим стварима, а мени није тешко, желим да на овај начин и својим примером мало покренем и друге и да покажем да мали кораци могу да нас покрену напред – каже Петровић.

Прва два часа током јучерашњег дана у овој школи била су посвећена учењу о државним симболима. Дирекор је обилазио ђаке и делећи им заставице и причао о Сретењу. Погледајте како су прваци прихватили ову важну лекцију.

– То је предиван гест пре свега. то су неке свари које недостају нашој земљи. Да људи смаоиницијативно, попут господина Петровићча помажу школи. Он школи помаже на прави начин. Ми имамо декларативну помоћ и сувише велику, али када нешто треба да се спроведе у дело, ту смо ми мало танки. Зато господин Петровић конкретно дође, консултујемо се. То увек и код коелктива и код родитеља наилази на добар пријем – каже дирекор школе и додаје:

– Ово је диван повод да се деца на леп начин упознају са симболима једне земље и да заправо схвате због чега они у понедељак не иду у школу -каже директор ове школе Петар Полимац.

Погледајте шта старији основци знају о данашњем дану:

(Текст и видео: Телеграф.рс; фото: Милена Ђорђевић)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!