Прочитај ми чланак

Портрет патријарха: Духовни син Буловића и фаворит Вучића

0

Аксиос - достојан: митрополит загребачко-љубљански Порфирије нови је патријарх Српске православне цркве. Медијски један од највиђенијих владика СПЦ у 60. години је постао поглавар, наследивши трон од покојног Иринеја, али да ли је уистину достојан тог звања показаће време које је пред нама. То ће, умногоме, зависти од тога да ли ће успети да направи здрав отклон од актуелне српске власти, која га је већ окарактерисала као свог фаворита.

Широј је јавности постао познат када је на предлог Демократске странке постао члан РЕМ-а, регулаторног тела задуженог за електронске медије. Необична одлука: никада раније свештено лице, притом и монах, није било изабрано на такву функцију. У РЕМ је дошао из манастира Ковиљ где га је довео духовни отац Иринеј Буловић, епископ бачки.

Успон уз Вучића

Упућени кажу да, премда га је ДС поставио у РЕМ, прави успон креће са доласком на власт СНС. Од РЕМ-а, рећи ће познаваоци лика и дела Порфирија Перића, креће његов лични преображај, који га доводи до главног Вучићевог фаворита за место српског патријарха. Под тим скутима, кажу исти извори, добро је и зарадио: осим плате у РЕМ, и бизниса са продајом ракије у поменутом манастиру Ковиљ и фондација “Привредник”.

О раскоши сведоче и возила која су у поседу Митрополије загребачко љубљанске, вредности од неколико стотина хиљада евра.

Блискост иринеју Буловићу у овом случају значи и блискост властима. Уосталом, и позиција у РЕМ – месту на ком се поготово последњих година ломе копља у нарочито осетљивим биткама везаним за слободу медија – о томе све говори.

Претње и клеветања

Што је важније његов став о Косову и Метохији, како пише магазин “Преокрет”, није став СПЦ. Нема боље мишљење ни о брату у Славонији Јовану (Ћулибрку), за кога отворено говори да је сарадник страних обавештајних служби, што у различитим приликама понавља лично и Александар Вучић, наводи аутор текста.

Митрополиту Порфирију нису стране ни претње, о којима је сведочио пред ТВ камерама курир Православно богословског факултета али и професор Сандо, коме је Перић отворено претио како да гласа на факултету или ће доживети судбину коју не би желео, напомиње се у тексту редакције Преокрет.

О односу према држави: Црква је прожима

О одвојености цркве и државе код новог патријарха, чини се, нема места. Митрополит је, гостујући у Пинковопм “Хит твиту”, оценио да је владика Иринеј Бачки био у праву када је беседећи на сахрани рекао да је упокојени Иринеј био на мети неких људи који су сматрали да није довољно савремен. Он је негирао такве коментаре и истакао да у томе не види добру намеру.

“Приступ је такав да између цркве и државе постоји међусобно прожимање, и не треба заборавити чињеницу да је први краљ био један брат а први архиепиској аутокфалне цркве је други брат. То је код који је утиснут у српски народ”, рекао је Порфирије.

Он је истакао и да нико не може да очекује да се црква поистовећује са било киме и са било којом странком, али мора да комуницира и да сарађује са свима.

“Ко ће позивати људе на то да буду људи и да могу да разговарају, да се не укопавају у рововима, ако не црква? Мене лично политика као страначка активност не интересује, сматрам да црква где год да је мора да сарађује са државом и поштује легитимно изабране власти сваке земље”, рекао је Порфирије.

О “случају Кубат”: Синод има право

Последњих месеци у јавности се издвојио и “држањем линије” и у случају Кубот. Изјавио је и да “појединци” у случају професора Православног богословског факултета (ПБФ) Родољуба Кубата који је добио отказ, “виде основ и шансу за елиминацију” тог факултета из акамедске заједнице, наводећи да се поступку према Кубату “не може оспорити ни законитост, ни демократичност”.

“Свети ахријерејски Синод има легитимно право на давање и одузимање одобрења за службу учења на највишој теолошкој иниституцији која је проистекла из недара Српске православне цркве (СПЦ) и која као саоснивач и пуноправни члан Универзитета у Београду такодје у потпуности учествује у животу ове институције”, рекао је митрополит Порфирије за лист Политика.

Митрополит Порфирије који је и председник Савета ПБФ, рекао је да одлука Синода “није донета без основа”.

“Према закључку овог тела, њој је претходило дуготрајно антицрквено и антифакултетско деловање др Кубата, којим је преко друштвених мрежа, штампаних и електронских медија, као на друге посредне и непосредне начине, неповратно нанаета штета најважнијој институцијама и угледу СПЦ”, рекао је митрополит Порфије.

О Косову: Не сме нас делити

На концу, да се вратимо Косову: има оних који Порфирију спрочитавају и недовољно тврд однос према “срцу Србије”.

“Питање Косова је толико болно и истовремено важно да не смемо дозволити да буде злоупотребљено за постизање било чијих личних или партијских политикантских интереса”, рекао је Порфирије 2018. године и истакао да се моли да наши политички лидери буду кадри да пронађу решење у којем ће незадовољство обе стране бити сведено на минимум.

Косовски чвор, каже владика, мрсили су деценијама многи којима Косово није била “најскупља српска реч” и оставили га да га други одреше. Како и може ли безболно, пита се владика и додаје да он сам не зна.

“Нисам политичар, него свештеник”, рекао је за “Експрес” митрополит Порфирије.