Прочитај ми чланак

Породица из Сивца тврди: Син нам изгубио говор због вакцина!

0

voj-25-Sivac-OTPOR-Jelena-Mijatov_620x0

Родитељи Јелена и Љубинко Мијатов из Сивца не допуштају да њихово двоје деце прима било какву вакцину, упркос наређењу санитарне инспекције. Као разлог наводе штетне последице вакцинације њиховог млађег, сада седмогодишњег детета, које је оболело од дисфазије, недовољно развијеног говора за његов узраст. Иако нико од лекара не наводи шта је узрок, родитељи су убеђени да је поремећај наступио након што је њихов син Милош, који је тада имао годину и по, добио ММР вакцину против малих богиња, рубеола и заушака.

– Он је пре тога нормално причао, рецитовао песмице, имитирао животиње и деду како кашље, а после вакцинисања је изгубио говор и контакт са светом. Заборавио је све што је знао. Није нас више гледао у очи, а мени је тек пре две-три године поново рекао мама. Водили смо га код лекара, који су тврдили да је лењ и да ће проговорити. Мајчински инстинкт ми је говорио да нешто ипак не ваља, па смо га пре његовог другог рођендана одвели на клинику у Београд, која се бави развојним сметњама код деце, где су нам, пре него што су исписали дијагнозу, казали да његов поремећај није урођен, него стечен. Онда смо почели да враћамо филм и да се питамо где се то прекинуло. Он се није ничега уплашио, а као породица имамо нормалан живот и односе пуне љубави – прича Јелена.

Кључно сазнање, које је поткрепило сумњу родитеља да је узрок промене њиховог детета вакцина, било је да она, као конзерванс, садржи живу.

– Тај отровни метал из вакцине може да се задржи у мозгу, где је и центар говора. Вакцина је у том смислу као руски рулет, који наше дете очигледно није избегло. Истражујући даље, сазнали смо да ММР вакцина може бити узрок аутизма, чији су симптоми слични као код дисфазије. Наше дете се чисти од отрова код докторке која се бави лечењем хомеопатијом. Иако је напунио седам година, није кренуо у школу, јер није довољно социјализован и нема потребан фонд речи – каже мајка Јелена.

Она и супруг су такође одбили да њихова ћерка Марија прошле школске године, као ученица шестог разреда, буде вакцинисана против хепатитиса Б. Поред негативног искуства са цепљењем млађег детета, као аргумент су истакли и да као православни хришћани не прихватају вакцину зато што се у њој налазе органска једињења добијена из људског фетуса.

– Позвали смо се на Закон о правима пацијената да можемо слободно да одлучујемо о свему што се тиче дететовог живота и здравља, као и на Закон о здравственој заштити, који нам омогућава избор медицинских процедура. Санитарна инспекција покрајинског секретаријата одбила је нашу жалбу, уз претњу да ћемо бити кажњени са 20.000 до 50.000 динара. То нећемо платити, по цену да одемо у затвор. Каква је то брига државе о здрављу, ако платиш казну и миран си. Зар толико кошта дечји живот – огорчена је мајка Јелена.

ОТПОР ЗБОГ ДЕЗИНФОРМАЦИЈА

ДР Жарко Шевин, директор Дома здравља у Кули, који обухвата и амбуланту у Сивцу, истиче да је вакцинација деце обавезна према Закону о здравственој заштити становништва од заразних болести.

– За противнике вакцине она би била прихватљива само кад би била потпуно без ризика, који се, међутим не може искључити код примене било ког лека. Сматрам да је отпор према вакцинацији условљен дезинформацијама у медијима и аферама претходних година у вези са свињским грипом – каже др Шевин.