Прочитај ми чланак

Патријарху Павлу ОВК тражила да се помоли за погинуле Албанце: Овако им одговорио

0

Малтретирала га ОВК, јео само мрвице хлеба, а највећи сан био му је да постане лекар. Патријарх Павле живео је скромним животом и није желео да се много прича о његовим подвизима.

Многе чињенице о доброти бившег патријарха Српске првославне цркве опште су познате, али многе друге ствари су остале скривене само зато што је он тако желео.

Када је још као владика био на Косову и Метохији, Павле је имао сусрет са тзв. Ослободилачком војском Косова (ОВК). Наоружана банда зауставила је Павла и тражила му да се клечећи помоли за погинуле Албанце. Тадашњи владика им је на то одговорио да се он “за све жртве увек моли клечећи у цркви”, те да се подразумева да ће и за Албанце исто урадити. Из овог инцидента изашао је неповређен.

Добио туберкулозу спасавајући дављеника

Док је радио у Бањи Ковиљачи као васпитач, спасао је једног дечака од дављења из ледене воде. Павле је после тога добио туберкулозу и лекари су му давали највише три месеца живота. Он је међутим успео да се потпуно опорави.

FOTO: TWITTER PRINTSCREEN

Јео мрвице хлеба

Једном приликом је на свечаној вечери са највишим државним врхом, по завршетку јела, узео и покупио мрвице хлеба са салвете и појео. На питање зашто то ради, одговорио је: “Не знате ви шта је права глад. Ми бацамо хлеб поред стола и у контејнере, а он и у мрвицама некима представља наду за живот. Сетите се сваки пут када оставите хлеб колико има гладне деце у Африци и широм света”.

Мало је познато да је Павле делио клупу у гимназији у Тузли са чувеним писцем Мешом Селимовићем.

Стално се шалио на свој рачун

Патријарх Павле остао је упамћен и као шаљивџија на свој рачун. Постоји прича да га је током лета авионом изнад мора један архиђакон питао да ли се плаши смрти, а Павле му је одговорио: “Када би се сада авион срушио примио бих то као акт праведности. Толико сам риба из мора појео током постова да би било чудно да оне не искористе прилику да сада поједу мене”.

Оставио цркви милионе

Најближим сродницима, потомцима свог брата, оставио је само будилник и обичан сат. Своје ордење и права на књиге, која се сада мере милионима, оставио је Српској православној цркви.

Волео да пева

Павле је користио сваку прилику да изађе пред хор и покаже своје певачке способности. Волео је да са хором пева литургијске песме иако му то слабашно тело није увек дозвољавало.

FOTO: TWITTER PRINTSCREEN

Свуда ишао трамвајем

Патријарх Павле је увек на посао ишао градским превозом. Никада није желео да има службени ауто, који му је као владики, а потом као патријарху припадао. Тврдио је да сваки свештеник мора да се понаша као обичан човек и критиковао владике што возе скупе аутомобиле.

Учио за лекара

Гојко Стојчевић, како гласи име патријарха Павла пре него што се замонашио, одрастао је са тетком која му је заменила родитеље. Увек је говорио да би да није постао свештеник сигурно био лекар јер је кроз младост размишљао да се тиме бави.