Прочитај ми чланак

НЕСТВАРНИ ПРИЗОРИ ПОТОПЉЕНЕ ВАЉЕВСКЕ ГРАЧАНИЦЕ: Рониоци ушли у цркву…

0

Сигурно се сећате приче… Због изградње вештачког језера Ровни и истоимене бране 2016. године потопљена је црква Светог Арханђела Михаила у Тубравићу, позната и као Ваљевска Грачаница. Седам година након, снимци потопљене богомоље угледали су светлост дана.

Црква Светог Архангела Михаила у селу Тубравић крај Ваљева први пут се помиње као манастир у турским пописима из 1560. године. Захваљујући пронађеним деловима старог конака и гробовима у порти, историчари су закључили да је првобитна црква највероватније потицала из 15. века.

О тој грађевини нема много података, али је највероватније манастир у неком моменту страдао.
Црква која је потопљена 2016. године сазидана је након Другог српског устанка по узору на цркве брвнаре. Први писани податак о њој оставио је Јоаким Вујић 1826. године.

Последње промене на цркви изведене су 1930. када је изграђено кубе у неовизантијском стилу. На цркви се налазило звоно из 1860. године.

Потапање цркве

Још је деведесетих постојао план да се у крају који је обухватао и црквени посед изгради акумулација. Када су радови почели причало се да ће Ваљевска Грачаница бити измештена, али то на крају није било изводљиво. 2003. владика шабачко-ваљевски Лаврентије дао је сагласност за потапање након што се изнад акумулације изгради нова црква.

Уз велико противљење једног дела јавности Ваљевска Грачаница потопљена је 2016. након што су из ње изнете све реликвије, иконостас са иконама као и звоно из 1860. године.

Поново пред нама

Захваљујући члановима Ронилачко спасилачког клуба “Борац” јавност сада има прилику да поново види Ваљевску Грачаницу. Наиме, рониоци овог клуба спустили су се на 18 метара дубине, све до потопљене цркве и снимили њену унутрашњост. Зато што је вода јако хладна и видљивост изузетно мала, заронити у ово језеро могуће је само неколико пута годишње и то уз коришћење специјалне опреме.

Након што се снимак појавио на друштвеним мрежама изазвао је велику пажњу.

– После осам месеци поново смо посетили цркву Светог Архангела Михаила, у народу познатију као Ваљевска Грачаница, али овог пута смо нашим камерама забележили унутражњост цркве. Као и претходних пута остали смо неми пред нестварним призорима потопљене светиње. Доле на око 18 метара дубине тишина, вода свега пет степени, сунчеви зраци који се пробијају кроз зеленкасту воду и она, Црква Светог Архангела Михаила, написали су рониоци у опису снимка.