На данашњи дан 1941. Немци почели масовно стрељање Срба у Краљеву

0

Нешто више од шест месеци од званичног почетка Другог светског рата у Краљевини Југославији, немачке окупационе снаге тог 14. октобра пре 79 година у једном дану стрељали су више од хиљаду грађана у Краљеву.

Стрељање је дошло као одмазда због устаничких активности у околини града, односно како би се унео терор и блокирао град. Немачке окупационе снаге прве таоце су узеле на овај дан пре 79 година, а у ноћи између 15. и 16. октобра стрељано је 1.736 људи. Два дана касније заробљена је и стрељана још једна група грађана.

Немачки нацистички злочини над српском децом и омладином,Шумарице, Крагујевац, 1941. г.

За само неколико дана, од 14. до 20. октобра стрељано је, како наводе историчари, који деценијама не могу да се договоре о тачном броју страдалих, између шест и седам хиљада људи, махом Краљевчана, радника Фабрике вагона, Фабрике авиона и тадашње Државне железничке радионице.

Један од четворице Краљевчана који су преживели стрељање Душан Пантовић пре неколико година причао је о детаљима стрељања, као и закопавању убијених, међу којима је, како је рекао, било још оних који су давали знаке живота.

Масакр немачких окупационих снага се наставио, те су нацисти од 19. до 21. октобра у Крагујевцу стрељали више хиљада грађана. Међу њима је било и 300 крагујевачких ђака старости између осам и 15 година. Стрељање је извршено као одмазда за 10 убијених и 26 рањених немачких војника након сукоба са партизанима и четницима на пола пута између Бара и Љуљака.

Све је почело када је немачки комендант Фриц Беме 10. октобра издао наредбу да се за једног немачког убијеног војника стреља 100 људи, а за рањеног – 50.

Иначе, на данашњи дан, ранијих година је у Краљеву политичарима додељивана Повеља против насиља и рата, за мир у свету. Један од првих носилаца овог признања био је Јосип Броз Тито, а међу последњим политичарима којима је повеља додељивана био је Слободан Милошевић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!