Прочитај ми чланак

Оружани напад на Јоргованку Табаковић: „Можда су хтели да егзекуција личи на природну смрт“

0

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић имала је прошле недеље блиски сусрет с провалником у соби хотела “Маестрал” у Милочеру.

jorgovanka-tabakovic01Очи у очи са провалником: Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић

Табаковићева је учествовала на Милочерском развојном форуму. Како сазнајемо, 18. септембра је у својој соби 1409 открила наоружаног младића који је претурао по њеном несесеру у којем држи лекове. Он је уперио пиштољ у њу и запретио јој да не сме да зове полицију све док не побегне. Затим је истрчао из собе.

– Чудно је и забрињавајуће то што ми се догодило, бар колико је чудно то што информација о томе још није стигла у јавност. Ја немам шта да кријем – рекла је гувернерка НБС за „Недељник“.

Гувернерка је позвала рецепцију, у собу су одмах дошли хотелско обезбеђење и припадници црногорског МУП-а који су извршили увиђај. Иако је било предвиђено да у Милочеру остане дуже, Јоргованка Табаковић је одмах напустила хотел и вратила се у Београд.

– Није узео ни накит са стола, ни телефоне, ни ајпед, ни пасош, ни новчаник из торбе… Ништа, само мали, неупадљиви несесер, који је био на дну торбе са лековима за срце. Није непознато да сам озбиљан срчани болесник, али и да је свако за доручком могао да види како пијем лекове управо из тог несесера – каже Јоргованка Табаковић.

Гувернерка НБС не жели да прејудицира да ли је циљ био да се она застраши или чак убије, а да егзекуција личи на природну смрт, нити улази у мотиве и потенцијалне налогодавце, али додаје да има поверења у надлежне органе Србије и Црне Горе и да ће сачекати да види шта ће они предузети.

– Моја деца су узнемирена, забринута. Најмање што је могло да ми се деси је инфаркт на лицу места – каже Јоргованка Табаковић.

На питање да ли можда сумња на атентат, Јоргованка Табаковић за „Недељник“ каже:

– Можда су хтели да егзекуција личи на природну смрт. Инфарктом од стреса или замењеним лековима. Не знам. Можда.

Потврда полиције

У Управи полиције Црне Горе је потврђено да је Табаковићева доживела непријатност у хотелу „Маестрал“, у коме су у исто време гости били и економски експерти и представници бројних институција из Црне Горе и региона. Црногорска полиција догађај третира као кривично дело крађа у покушају.

“Блиц” је јуче покушао да од менаџмента хотела “Маестрал” добије објашњење како је могуће да се овако нешто деси у једном од најлуксузнијих хотела у Црној Гори и то у моменту када су у њему, осим гувернерке НБС, били и гувернер Централне банке Црне Горе Милојица Дакић, министар финансија др Радоје Жугић и бројни директори црногорских и регионалних компанија. У хотелу нису били спремни да коментаришу тај догађај.

О свему је, још прошле недеље, обавештена и српска полиција. Како сазнајемо, истрага је у току. Не зна се да ли је у питању “обичан” провалник или неко кога је интересовало баш нешто у соби српске гувернерке.

Према актуелној уредби Владе, председника, премијера, председника Скупштине, министра полиције и одбране обезбеђење мора да прати и на годишњем одмору, као и на сваком службеном, али и приватном путовању у земљи и у иностранству.

То се односи и на највише војне и полицијске функционере, начелника Генералштаба, директора БИА, директора полиције, као и на директоре Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције.

Остали министри и функционери не добијају обезбеђење осим ако се не процени да им је безбедност посебно угрожена, објашњавају у Министарству унутрашњих послова.

(Блиц)