Прочитај ми чланак

Молба: Његовој Светости Патријарху Српске православне цркве господину Порфирију

0

Његовој Светости Патријарху Српске православне цркве господину Порфирију њиховим преосвештенствима члановима Светог архијерејског синода СПЦ Светом архијерејском Сабору Српске православне цркве.

Његовој Светости Патријарху Српске православне цркве господину Порфирију њиховим преосвештенствима члановима Светог архијерејског синода СПЦ Светом архијерејском Сабору Српске православне цркве

Молба

Ваша Светости и ваша преосвештенства,

фото:YouTube / Његовоа Светост Патријарх Српске православне цркве господин Порфирије

фото:YouTube / Његовоа Светост Патријарх Српске православне цркве господин Порфирије

Ових дана се врши непримерени и противправни притисак представника Европске уније, уз претње и уцене представника САД и НАТО чланица, на државно руководство Републике Србије да се прихвати погубан Борељ-Лајчаков противправни документ којим би се Србија одрекла права да Косово и Метохију сматра саставним делом наше државе. Узимајући у обзир могућност непримереног реаговања државног руководства Републике Србије и прихватањa да се да сагласност у име државе на Борељ-Лајчаков противправни документ, молимо Вас да у име наше најстарије и најважније друштвене и духовне институције – Српске православне цркве – предузмете мере сагласне историјском искуству и улози наше Цркве.

Ваша Светости и ваша преосвештенства, ако се у непосредном времену и данима који следе уочи спремност државног руководства да попусти под притисцима и уценама кроз било који вид прихватања, примене или потписивања противправног документа, молимо Вас да, иступајући пред међународим и домаћим институцијама, домаћом и страном јавношћу, непријатељским а поготово пријатељским светским силама:

1. Ускратите државном руководству Републике Србије право да преговара о статутсу и судбини манастира и цркава, црквене имовине и целокупног културног, историјског и духовног наслеђа Српске православне цркве на Косову и Метохији;

2. Истакнете захтев да се СПЦ, као природно овлашћена институција, укључи у преговоре о статусу нашег црквеног, историјског и духовног наслеђа као независна страна – преговарач.

Српски народ спреман је да, кроз молитвено – литијски процес и све друге видове које од њега тражи Мајка Црква, помогне и да свој допринос овој судбоносној историјској борби.