Прочитај ми чланак

Милановић: Министар је геј! Пленковић: Мене би назвали стаљинистом, Вучићем!

0

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да је министар привреде те земље Дамир Хабијан хомосексуалне оријентације, а ту је изјаву осудио је хрватски премијер Андреј Пленковић, поручивши да је битно да сад и "морализатори" кажу шта мисле о томе, а да би њега већ прогласили стаљинистом и "Вучићем".

Милановића су новинари у петак у Сплиту, где је учествовао на свечаној примопредаји дужности заповедника Хрватске ратне морнарице, питали да прокоментарише фотографије бившег ХДЗ-овог министра здравства Дарка Милиновића који се фотографисао у гаћама, као и министар привреде Дамир Хабијан, па их је упоредно ставио.

„То су питања личне интиме, неких личних опредељења или склоности, да ли је неко геј или није. Шта, хтео је да га казни зато што је геј. У тим стварима не учествујем“, коментарисао је Милановић.

На новинарско питање да ли је геј, одговорио је: „Сто посто. Па Хабијан је геј, не“. „Није човек у ормару, живи нормалан живот“, додао је Милановић који сматра да је Милиновић погрешио јер „људима се не ругаш ради тога“.

“Нови француски премијер је геј. Ако ти је једина одлика да си геј, то није довољно. То не значи ништа. Али ако желиш да се то зна, да имаш приде, ок, прихватам те. Али ако је то урадио Милиновић, то је урадио погрешно. Људима се не ругаш због тога. Чак и ако то превише истичу“, рекао је, додавши да „зна што је мислио Личанин“.

Пленковић: Да сам ја то рекао…

Премијер Хрватске Пленковић осудио је Милановићев иступ.

„Замислите да ја сада почнем да говорим ко је од политичара или новинара којег сексуалног опредељења. Вероватно би ме сви ови проглашавали стаљинистом, Вучићем, диктатором, фараоном, најдивљијим и најнекултурнијим човеком и слично“, додао је.

„И шта ће се сада догодити? Сада ће они сви ћутати као што су ћутали када је Милановић новинара Н1 назвао политичким агитатором“, додао је и нагласио двоструке стандарде.

Рекао је да се Милановић вратио у политички етар након месец дана пландовања и „сад ће изговарати ствари око којих ће се смејуљити лева медијско-политичка сцена, пре свега политичка, и неће нико то осуђивати“, те је поновио тезу о две Хрватске.

„Лако је за мој став“, рекао је и поручио да о Хабијану уопште неће говорити.