Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА: Посланици оверили код нотара изјаву да неће ИЗДАТИ народ због Сороша!

0

Лидер македонске опозиције Христијан Мицкоски изјавио је данас да посланици ВМРО ДПМНЕ и коалиције око те странке неће гласати за измену Устава која је услов за Сорошев пројекат Опен Балкан и подразумева увођење бугарске мањине у тај акт.

„Желим да се јасно и гласно зна да ништа није готово! Наш народ не треба да очајава. Борба се наставља и победићемо. То што је данас прошло у Собрању нема никакву важност, јер Преговарачки оквир усваја Влада, али зато обавезе које прозилазе из тог оквира, а то је промена Устава ради уношења Бугара, неће проћи у македонском Собрању“, рекао је Мицкоски на конференцији за новинаре.

Лидер ВМРО ДПМНЕ је рекао да су укупно 44 посланика највеће опозиционе партије и коалиције коју она предводи у парламенту са 120 места, „као гаранцију народу код нотара оверили изјаву да чисте и здраве савести неће прихватити промену Устава“.

Собрање Северне Македоније усвојило је данас већином гласова само закључке којима се Влада обавезује да прихвати ултиматум ЕУ и Емануела Макрона, који су још раније одушевљено прихватили председници  Македоније (Пендаровски), Србије (Вучић) и Албаније (Рама).

Према усвојеним закључцима, Влада Македоније се обавезује да у склопу Опен Балкана настави процес са ЕУ и усвоји ултимативни Преговарачки оквир, а за ово је гласало 68 посланика режимске колалиције око СДСМ и ДУИ и сви посланици из албанских партија.

Посланици коалиције опозиционе ВМРО ДПМНЕ и Левице, који предлог сматрају штетним, пре гласања напустили су салу.

„Ово је уцена и ултиматум! Нема везе са евроинтегтрацијама, већ напротив отвара бесконачне преговоре и асимилацију Македонаца по бугарском диктату. У Бугарској ликују јер овај ултиматум садржи све захтеве за бугаризацију Македоније, који су изузетно неповољни за наш народ и негирају наш идентитет, језик и историју“, рекао је Мицкоски.

У Македонији данима трају немири због Макроновог ултиматума,  православни народ тамо категорички одбија да се утопи у Велику Бугарску и Велику Албанију, па је чак и Урсула фон Лајен морала да долети у Скопље и приморава режимске посланике у Скупштини да изгласају ултиматум, будући да нису смели јер им је народ претио и палио Скупштину.