Прочитај ми чланак

Која је симболика бадњака и зашто се данас пијуче испод стола

0

Православни верници у Србији данас обележавају Бадњи дан уношењем и паљењем бадњака у домовима, литургијама у црквама и окупљањем за посном трпезом пред најрадоснији хришћански празник Божић. Сви они који су се током године завадили ваљало би да се сада мире и праштају.

Бадњи дан најављује један од највећих хришћанских празника – Божић. Овај битан дан почиње рано ујутру, а завршава се касно увече.

Обичаји налажу, да раном зором, домаћин иде у шуму по бадњак, али се дрво уноси предвече у дом. Када дође време за његово уношење, домаћин куца на врата, а укућани га питају „Ко је“? Он одговара „Бадњак вам долази у кућу“, а укућани узвраћају са „Добро вече, бадњаче“. Затим домаћин пожели „Срећно вам Бадње вече“, а укућани одговарају „Бог ти добро дао и среће имао“. И онда домаћица по њему сипа жито.

На Бадње вече ложи се бадњак, ког у многим деловима Србије зову весељак. Дрво симболише Христа и његов улазак у свет. Такође, ложење бадњака представља топлину Христове љубави. Слама која се уноси у кућу подсећа на сламу из јасли на коју је Богородица положила тек рођеног Господа.

Вечерас је посна трпеза, а традиционално се налазе погача, риба, пребранац, кромпир салата, суво воће, посне пите, мед.

Дан обилује народним веровањима и обичајима

Када се бадњак стави на огњиште, прелива се медом, вином и житом за здравље целе породице. У слами се стављају мали дарови и слаткиши, а деца их траже по кући пијучући, јер се тако најављује напредак. На Бадње вече се не спава, већ се бди, јер се очекује тренутак Христовог рођења. Сви који су се посвађали, треба да се мире и опросте једни другима.

Такође, према народним обичајима данас не би требало ништа да износимо из куће.