Прочитај ми чланак

Кларк:Србија ће на крају признати Косово-Путин користи Београд за империјалски сан

0

Бивши главнокомандујуц́и НАТО-а Весли Кларк рекао је да ц́е Србија на крају признати независност Косова. Он је за А2ЦНН говорио о могуц́ем сукобу на Балкану, као и о покушајима руског председника Владимира Путина да Србију искористи за руски империјални сан, преноси Газета експрес.

Кларк је, говорец́и о актуелном геополитичком контексту и да ли Русија користи Србију за дестабилизацију региона Балкана, рекао да је Србија вец́ 150 година најоданији пријатељ Русије.

“Чак и пре него што су комунисти преузели власт и од њега направили Совјетски Савез, цар је користио Србију да подржи руске империјалне амбиције у региону“, рекао је Кларк у интервјуу за А2ЦНН.

Такође је рекао да “Путин живи у имагинарном универзуму где мисли да може да врати сат цивилизације, где мисли да људи не желе слободу, да желе да живе под јармом империјалне Русије”.

“Ово је сан господина Путина. И дестабилизовао би Балкан у настојању да заштити руски империјални сан“, рекао је Кларк.

Упитан зашто се, 25 година након НАТО бомбардовања, Косово још увек бори за пријем у међународну заједницу, а

Амерички генерал је говорио и о чланству Косова и Србије у НАТО.

“Мислим да са Србијом постоје политичка питања. Мислим да није спремна за улазак у НАТО. Било би изненађујуц́е да се то догодило. Када би Србија могла да се бави проблематичним питањима, добродошла би у НАТО. Мислим да би то била сјајна ствар. Волео бих да видим и Косово у НАТО. Постоје неке конкретне ствари које треба да се ураде да бих био спреман за чланство у алијанси, а ја бих морао да уђем у конкретне детаље како бих проценио спремност за придруживање, а нисам. Али мислим да би у принципу била дивна ствар да је цео Балкан у НАТО“, рекао је Кларк.