Прочитај ми чланак

Јутка и функционер у притвору, сви остали пуштени

0

Милутин Јеличић Јутка који је у уторак приведен у просторије СБПОК-а у Београду, како сазнајемо, још увек није дао исказ, и њему је одређено полицијско задржавање до 48 сати. С обзиром да је већина осумњичених дала исказе у току јучерашњег дана у тужилаштву у Краљеву, претпоставља се да ће и Јеличић данас бити саслушан. Хапшење је уследило у наставку акције борбе против корупције, а реч је о случајевима малверзације на Копаонику.

Само четири дана је Јутка био на слободи након одслужене тромесечне казне у ћупријском затвору, због кривичног дела недозвољене полне радње. Бившег челника Општине Брус и петоро његових сарадника ухапсили су у уторак ујутро припадници Одељења за борбу против корупције МУП Србије у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег
јавног тужилаштва у Краљеву.

Како смо сазнали, у притвору се налази и Милош Аздејковић који је био Јеличећев помоћник у време када је овај био председник општине. Остали осумњичени су пуштени да се бране са слободе. Поред њих двојице приведени су комунални инспектор Горан Рилак, административна радница Милијана Ивезић, која је иначе била радница у писарници, Аранђел Стојковић,
бивши заменик председника општине, као и секретарка општине Д.К. Међу приведенима се налази и Снежана Митковић наводна инвеститорка објекта на Панчићевом врху на Копаонику.
Кривичну пријаву против Јеличића, због трговине утицајем и фалсификовања, поднело је министарство грађевинарства. Због истог дела, сумње у фалсификовање, поднета је пријава и против инвеститорке Снежане Митковић, којој се у Брусу суди због кривичног дела нелегалне градње објекта на Панчићевом врху.

Полиција је саопштила да је бивши челник Бруса током 2017. и 2018. године издавао закључке на основу којих су физичка лица могла да поставе привремене објекте и прикључе их у Национални парк „Копаоник“ на постојећу инфраструктурну мрежу, чиме је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Како наводе из полиције, Јеличићу је помогао и општински службеник тако што је посредовао код комуналних инспектора да не изврше надзор над привременим објектима који су постављани на територији Националног парка „Копаоник“. Њих двојица се сумњиче да су у корист инвеститорке проследили пријаву за легализацију објекта на Панчићевом врху надлежном министарству са неистинитим садржајем. У њој је наведено да је пријаву за легализацију објекта инвеститорка послала општини Брус 2014. године, а да пријава је заправо поднета током 2018. године.

На захтеву за легализацију није случајно уписана 2014. година, јер су према Закону о озакоњењу власници нелегалних објеката изграђених до краја јануара 2014. могли да их легализују. Осим тога, у случају решења о рушењу, власници имају право да се жале Управном суду, чиме се рушење одлаже све док се не заврши управни спор. Управо ту могућност је
искористила инвеститорка Снежана Митковић која је тужила Министарство грађевинарства због одбијања њеног захтева и тиме одложила рушење овог објекта.