Прочитај ми чланак

Јовањица: Колувијина представа на суђењу

0

Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства "Јовањица" Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену производњу и узгајање канабиса у вештачким условима, настављено је данас у Специјалном суду у Београду изношењем одбране окривљених. Првооптужени Предраг Колувија оспорио је све наводе оптужница, тврдећи да иза овог стоје одређене интересне групе.

“Што се тиче моје одбране, поприлично сам сигуран да други поступак који се води против мене настоји да утиче на мене да не износим одбрану. Желим да кажем да ме не прекидате док будем износио нека имена, јер то радим с разлогом, што ћете и видети. Оспоравам да сам неовлашћено држао и производио опојну дрогу, оспоравам да сам организовао криминалну групу, оспоравам да сам био вођа поменуте групе, да сам издавао задатке и наређења. Наша фирма се бавила органоском производњом конопље и за све смо поседовали дозволе Министарства правда, пољопривреде, али и МУП, о свему су били обавештени. Иза овог стоје одређене интересне групе, овај случај имао је за циљ урушавање безбедносних структура у Србији”, рекао је Колувија.

Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Он је додао и да је он искоришћен, а не рецимо фирма “Супериор” са којом су сарађивали, јер је имао контакте са политичарима и амбасадама, који су долази код њега.

Колувија се на почетку изношења одбране осврнуо на то да је рођен и одрастао у Немачкој, као и да је основао “Јовањицу” да би много препознали оно што раде и да би људе вратио на село да се баве производњом.

“Васпитан сам да за своју државу живот дајем, оженио сам се Српкињом, због ње сам и остао у Србји. Информисао сам се које су све препреке у Србији а производњу конопље, желео сам да допринесем да се вратим људе на село. Конопљу у Србији анализира само МУП. Контактирао сам једну особу неколико пута, а потом сам имао састанак и са секретаром МУП Милисавом Миличковићем, он је тада рекао да му пошаљем допис у коме ћу навести шта бих да радим, али нисам добио одговор на тај допис”, рекао је Колувија.

Он је поново истакао да је имао све неопходне дозволе за узгајање конопље, да је започео сарадњу са фирмом “Супериор”. Колувија је истакао и да је одбрана доставила све доказе о томе да се производња на “Јовањици” обављана на законит начин.

“Ми смо доставили све доказе, а тужилаштво тврди да нисмо. Приликом претреса полицијској крајем прошле године, између осталог, заплењено је смеће за отпад, биљни отпад. И то је полиција представила као велики успех МУП. Ево, видите ове црно-беле слике, мислим да су намерно такве да се не би видело да је реч о биљном отпаду”, рекао је Колувија.

Како је истакао, “Јовањица” је имала 11 пројеката у Мађаркој, а осам у Грчкој.

Подсетимо, већински власник фирме “Јовањица” Предраг Колувија ухапшен је новембра прошле године са фалсификованом службеном полицијском исправом код себе. Тада је откривено да се у пластеницима на имању чији је власник налази око 649,4 килограма осушене марихуане, али и плантажа од 65.581 стабљика канабиса.

Сем Колувије у овом поступку суди се Сергеју Мрђи, који је у бекству, затим Владану Живојиновићу, Браниславу Миљевићу, Здравку Милошевићу, Стевану Холић, Вулету Бојовићу, Петру Живановићу, Петру Хрицају и Бобану Јовановић.