Прочитај ми чланак

Из Месаревог сведочења у врх БИА: Вулинов мандат обележило повезивање с вођама…

0

Доскорашњи министар полиције Александар Вулин изабран је за новог директора Безбедносно-информативне агенције (БИА). На новој функцији практично се ротирао са Братиславом Гашићем, који је сада министар полиције, а Вулинов мандат у српском Министарству унутрашњих послова (МУП) остаће упамћен и по повезивања са криминалним кланом Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Вулин је на нову функцију изабран јуче на седници Владе Србије, а он је у претходне две године обављао функцију министра унутрашњих послова. Његов мандат у спрској полицији обележиле су бројне контроверзе – од довођења у везу са шпијунирањем руских опозиционара у Београду, до повезивања с кланом Беливук-Миљковић који се терети за низ монструозних ликвидација.

Вулина је у више наврата помињао један од вођа клана, Марко Миљковић, тврдећи да се са њим виђао, али и био на вези. На почетку своје одбране истакао је да га адвокат Светозар Вујачић, иначе Вулинов саветник, упознао с министром.

„Светозар Вујачић је мој рођак. Он је то признао, он ме је упознао са Вулином 2019. године у бекстејџу у клубу Готику. Тада креће наша сарадња. Он ми је предложио два предлога, да му нађем штек кућу за њихове потребе. Ја сам питао које потребе, он је рекао „па..““, рекао је Миљковић на главном претресу.

Изјавио је да и је Вулину показао неколико кућа, две на обали Дунава и једну у Ритопеку.

„Нису му се свиделе на обали Дунава, а у Ритопеку му је сметало то што није асфалтиран пут. То су потом асфалтирали, и то није радила Гроцка, која је надлежна за ту територију, већ Београд. То вам говори довољно“, рекао је Миљковићу.

Иначе, у поменутој кући у Ритопеку жртве су мучене, потом ликвидиране. У поменутој кући пронађена је индустријска машина за млевење меса, у којој су оптужени припадници клана Беливук-Миљковић млели људе.

О председнику Вишег суда

Миљковић се током своје одбране осврнуо и на председника Вишег суда Александра Степановића, рекавши да је Вулин планирао да му направи „замку“.

„Мени је Вулин лета 2019. тражио да Микса (Милован Тадић) организује своју девојку Тијану Максимовић за Степановића. Ту је Вулин хтео да га сниме и уцењују, јер није хтео да слуша. Ја то нисам хтео да урадим“, рекао је Миљковић.

Судија Винка Бераха је тада прекинула Миљковића и упитала га какве везе имају људи које помиње са кривичним делима за која се терети, на шта је он рекао:

„Ако сам ја организовао криминалну групу, они су подстрекачи. Ја сам навијач за њихове потребе. Вучић, Вулин и компанија ми ово смештају“, рекао је Миљковић.

То није био први пут када је Миљковић помињао Вулина. И током припремног рочишта, али и у свом исказу пред тужиоцем, дотакао се тадашњег министра полиције. Изнео је оштре оптужбе, попут тога да је бункер на стадиону Партизана, који је криминална група користила, заправо био Вулинов.

„Бункер је Вулинов, он је ту узгајао марихуану, као што је то радио у „Јовањици“. Он је напунио машину ДНК траговима. И пронађено оружје је Вулиново, па предлажемо да буде сведок и да имамо суочење овде“, рекао је Миљковић на припремном рочишту.

Иначе, Вулина је најпре током припремног рочишта пред Специјалним судом поменуо и Вељко Беливук, рекавши да је машина за млевење меса, а у којој су према тврдњама тужилаштва окривљени млели жртве, накнадно донета у викендицу у Ритопеку.

„Машина је три до четири пута већа од димензија врата те просторије где тужилац тврди да је она пронађена. Не може да прође кроз тај отвор и ту није пронађена него је донета. ДНК је могао да донесе било ко и да подметне. Данима су се тамо шеткали форензичари и министар Вулин се сликао. Зато тражим да суд прибави предмет познат као „убиство на шинама“, па да видите шта се тамо радило са ДНК траговима. Замислите шта се тек у овом случају ради“, рекао је Беливук.

Иначе, бивши министар Александар Вулин никада није испитан поводом навода које су изнеле вође криминалне групе. Тужилаштво није затражило да се током истраге он испита, нити суд током поступка.

Подсетимо, Вулин је на функцији министра полиције заменио Небојшу Стефановића.