Прочитај ми чланак

И ШКОЛАРЦИ ЋЕ КРОЗ РЕФОРМУ – униформе, смањено градиво…

0

Министарство просвете за наредну годину најављује низ новина, а жеља Министарства је да се огледна настава и функционална знања "уселе" у школе.

xx

Фото: Thinkstock

Министарство просвете за наредну годину најављује низ новина, а жеља Министарства је да се огледна настава и функционална знања „уселе“ у школе.

Гостујући у Дневнику РТС-а помоћница министра за предшколско и основно образовање Весна Недељковић је рекла да у Србији влада самокритички однос да деца уче напамет и да се знање репродукује, што је, истиче, нажалост у највећем броју случајева истина. Додаје да са идејом увођења огледне наставе идемо у боље дане за просвету.

„Ми смо дали препоруку Заводу за вредновање квалитета да приступи и да добро промисли на који начин бисмо могли да растеретимо градиво које негде оптерећује наше ученике“, каже Недељковићева.

Недељковићева је рекла да ће изборни предмети од наредне године променити форму и вратити се у форму секција.

„Секције ће бити обавезујуће за наставнике и оне ће заиста улазити у њихов непосредан рад. Ту бих растеретила колеге од страха да ће губити број часова, а ђаке да охрабримо да се заиста определе према својим афинитетима и склоностима јер смо имали у пракси, и то је оно што је тужно, да се дете определи, на пример, за информатику а каже да би волело и да пева, а то му није било омогућено“, објашњава Недељковићева.

Информатика из статуса изборног предмета прелази у обавезан који ће бити у распореду, каже Недељковићева и додаје да ће информатички садржаји и учење информатике бити једна припрема за будуће гимназије и средње школе.

„Ми морамо да охрабримо своје колеге у школама да буду креативнији, да се потруде да испрате новине, ако не и да буду они који ће и донети неку новину. Деца владају технологијом, морају и колеге да пруже занимљиве садржаје како би нам школа била креативнија. Ако причамо о креативности, нека буду што креативнији а самим тим биће све бољи“, сматра Недељковићева.

Каже да постоји одређени број школа које имају бољу опрему али је не користе. Истиче да је издвојен значајан фонд новца који ће се користити само за обуку наставника.

Говорећи о враћању униформи од другог полугодишта каже да се доста школа одазвало том позиву.

„Доста школа је јавило да су се родитељи изјаснили за униформе и ми то поздрављамо. Тамо где буде другачија ситуација то ће бити апсолутно одлука школе и ми то поштујемо“, закључила је Недељковићева.