Прочитај ми чланак

ПЛЕМЕНИТА СРБИЈА: Добри људи напунили шталу

0

2014

Женско теле сименталске расе, дар породице Аћимовић из Луковице на периферији Свилајнца, за нови почетак сточара Драгана Пантића, из Пољана код Обреновца, који је у поплави изгубио 16 крава и сву ситну стоку. Да помогне Пантићима, Ненад Аћимовић, и сам сточар, када је о њиховом страдању видео прилог на ТВ, ниједног тренутка се није двоумио. Одмах је успоставио везу са Пантићима, изразио им жаљење због губитака, охрабрио их и саопштио да ће им већ ових дана послати једно женско теле.

– Страдање ове породице са петоро деце мене и моју супругу Душицу веома је потресло – каже Ненад Аћимовић. – Знам колико прави сточар пати када изгуби једно грло крупне стоке, а Драган је остао без крда крава. Зато сам без размишљања одлучио да једно теле од краве увезене из Немачке, за коју још отплаћујем кредит, поклоним Пантићима.

ГРАДЕ ОДНЕСЕНУ ПРУГУ

Обнова у обреновачком крају почела је градњом пруге у дужини од 100 метара у насељу Вепровица, коју је подивљала Тамнава однела пре две недеље. Камиони су јуче довозили шљунак како би се направио нови насип, преко којег ће бити постављене шине. Ова пруга, иначе, повезује копове Вреоце и Тамнаву са термоелектраном и њом се допрема угаљ.

А на уништеном газдинству Пантића из Пољана крај Обреновца већ мучу теле, две краве, јуне… кокодаче 15 кокошака, пијучу пилићи…. Ту стоку су им протеклих дана поклонили пријатељи и рођаци, а ових дана од добрих људи из Свилајнца стићи ће им још двоје телади, супрасна крмача и приплодна овца. Др Владан Рајковић из породице врсних одгајивача говечета сименталске расе, одлучио је да породици Пантић поклони за шест месеци храну за теле и да теле и храну превезе својим камионом до Пољана:

– У камиону, као поклон за Пантиће наћи ће се и супрасна назимица-крмача, са 200 килограма концентрата, које им поклања Горан Марковић, из Великог Поповца, код Петровца на Млави, као и једна приплодна овца, поклон Драгише Николића, познатог сточара из Свилајнца – обавестио нас је др Рајковић.

Пантићима, које смо јуче посетили у Пољанама, види се да је непријатно од све те доброте којима их други засипају, али зато полако почињу да подижу своје имање.

Отац Драгољуб је, како кажу, „директор“, а синови Драган и Саша управници и радници. У домаћинству укупно 11 укућана. Пре скоро три недеље помахнитала Тамнава и Колубара подавиле су им 16 крава, 15 свиња, 60 кока носиља, 70 утовљених пилића и најмање 50 домаћих кока, које раније никада нису ни бројали. Преживело им само једно јуне. Поплављена су им приземна кућа, штале, три аутомобила, четири трактора и све прикључне машине, радионица и струг са четири електромотора и 25 хектара земље. Стопа једна, кажу, није остала сува. Све жито из магацина страдало.

– Ми смо се спасли попевши се на спрат са нешто хране и воде. Толико је бујица брзо надошла да нисмо стигли да приђемо штали. Два дана касније кад се вода мало повукла, на гуми сам допловио до штале, погледам, а боље да нисам. Ту слику никада нећу заборавити – прича нам Саша Пантић. – Све се подавило, а једно јуне живо. Дрхти, али преживело. Ма, саме ти сузе крену. Нећеш да плачеш, алж оне иду.

AcimovicСточар Ненад Аћимовић за муку Пантића чуо је на ТВ

Ипак, људи који су чули за њихову несрећу, почели су да помажу. Саша вади блокчић у који све записује. Пријатељ Милан Тодоровић дао им је краву, Дејан Иванић краву и теле, а Бобан Перић јуне.

КОМШИЈА ВРЕДНИЈИ ОД СЕФА

Саша каже да намеравају опет да подигну имање, јер ваља децу ишколовати.
– Кад смо били на спрату схватили смо како то материјално ништа не вреди – каже нам Саша. – Сеф пара да смо имали није вредео колико комшија који се појавио у гуменом чамцу и донео два хлеба.

– Бићемо сад још веће газде – већ може да се и шали Саша, док листа оно блокче. – Човек за којег никада нисмо чули, Милош из Заклопаче код Краљева уплатио на рачун нашег газдинства 80.000 динара. Од тих пара одмах смо купили вештачко ђубриво и посули по кукурузу, не би ли се мало извукао.

Браћа Пантић раде у Колубари, а колега са посла Драган Мишић донео хране за стоку, житарица за месец дана и пун фрижидер меса и још свакојаке хране.

– Непријатно ми да узмем, али шта да радиш. Он донео и неће да чује да враћа – прича нам Саша. – Сад су најавили и из Свилајнца да ће довести нешто стоке да нам поклоне. Ја кажем не морате људи, нисмо толико угрожени, преживећемо некако, а и они се излажу трошку, ваља то довести.

КРЕНУЛИ АУТОБУСИ

Шалтери на аутобуској станици у Обреновцу још не раде, јер нема струје, али рампе су дигнуте и превоз је кренуо јуче ујутру. Аутобуси возе до свих околних села и Београда. Народ се вози углавном бесплатно, пошто на станици још не може да се купи карта, а у аутобусима који су били полављени аутомати не раде.

(Вечерње новости)