БУГАРСКА ДОНИРАЛА монтажну цркву селу Ракита, мештани је не желе

0

Село Ракита више од 100 година по сећању мештана нема цркву у селу, а сада, када би овакав верски објекат могао бити постављен у њиховом месту - мештани то не желе. Док они кажу да их нико није питао да се монтажна црква постави у центру села, из Културно-информативног центра бугарске мањине, који је иницијатор постављања, кажу да имају благослов Епархије нишке и да ће се она поставити до верског празника Аранђеловдана.

Иницијатива Културно-информативног центра бугарске мањине Звонце (КИЦ) и Црквеног одбора цркве Светог Илије у том селу, да се у суседном селу Ракита, познатом по борби мештана против изградње мини-хидроелектране, постави монтажна црква, наишла је на негодовање дела мештана, пишу Јужне вести.

© Flickr/ jaime.silva

 

Председник Савета Месне заједнице Ракита Десимир Стојанов каже да мештане и Месну заједницу нико није питао да ли желе да се таква црква постави у њиховом селу.

„Покушавају на силу да направе темељ и имплементирају црквицу, иако се добар део мештана не слаже. Гради се на приватној парцели, не на црквеном земљишту. Нису питали Месну заједницу, нико није знао да ћемо добити такву донацију“, каже Стојанов.

Проблем, према његовом мишљењу, је тај што нико не гледа интересе мештана, већ, тврди, појединци желе да зараде. Хоће на силу да је поставе, то је непримерено.

„Реч је о прању пара, ништа друго. Није њима стало до цркве, ни до џамије, њима је стало до пара“, каже Стојанов. Ко и на који начин жели да, како каже, „опере паре“, Стојанов није желео да коментарише.

Иницијатива да село Ракита добије цркву потиче из 60-тих година прошлог века, каже Саша Златанов из КИЦ-а, али се од ње убрзо одустало, тако да село има само црквено звоно, а место које је било предвиђено за цркву у власништву је Основне школе „Братство“, односно Министарства образовања.

Због тога је одлучено, додаје Златанов који је и одборник у Скупштини Општине Бабушница, да се она привремено постави на приватном плацу, док се не реше имовински односи и парцела врати у власништво Српске православне цркве.

„Процедура да се врати на Српску православну цркву је огромна, а ми смо решили да је привремено поставимо на приватан плац, да не би чекали. Имамо благослов из Епархије нишке да црква може да се постави, она је освећена. Кад је донешена у Звонце, отац Мердарије из Погановског манастира ју је освештао“, каже Златанов.

Новац за куповину цркве обезбеђен је преко пројекта са суседном Бугарском и доделила га је Дирекција за веру Републике Бугарске. Монтажна црква купљена је у Гаџином Хану, а још прошле године допремљена је у суседно село Звонце, где и даље стоји.

„Сада су се створили услови да село коначно добије цркву и темељ за њено постављање се већ гради, а постављање је планирано за верски празник Аранђеловдан који је 21. новембра“, најављује Златанов.

Своје верске обичаје мештани Раките до сада су обављали у цркви Светог Илије у суседном селу Звонце у којој, по благослову нишке и софијске Епархије могу да служе и бугарски и српски свештеници.