Прочитај ми чланак

Пожари се шире по Светој гори, Хиландар за сада безбедан

0

Атос: Евакуација због пожара
Грчке власти су наредиле евакуацију града Уранополиса на полуострву Атос, недалеко од Свете горе, због пожара који прете граду и манастирима.

Грчке власти су наредиле евакуацију града Уранополиса на полуострву Атос, недалеко од Свете горе, због пожара који прете граду и манастирима, наводи данас атински дневник Катимерини на свом интернет порталу. Још се додаје да грчке власти страхују да су пожари можда подметнути пошто стално избијају на новим местима.

Градоначелник је позвао старе и децу да се окупе на плажи.

Грчке власти су послале два авиона и хеликоптер за борбу против пожара.

Катимерини наводи да је ово лето једно од најтоплијих икада забележених и да су на југу и северу Грчке избили бројни шумски пожари.

Грчки ватрогасци потврдили су РТС-у да пожар још није локализован и да га, осим ватрогасним возилима у неприступачним планинским пределима гаси пет авиона и два хеликоптера, 25 возила са 60 ватрогасаца, а гашење пожара отежава јак ветар.

Међутим, област у којој је избио пожар је на супротној, западној обали полуострва, и удаљен је више од пет километара од Хиландара.

Према тврдњама ватрогасаца, ниједан од двадесетак православних манастира на Светој гори није угрожен, јер се „ватра усмерила ка оближњој шуми код Уранополиса“, преноси агенција Бета.

(Новости, Бета, РТС)