Прочитај ми чланак

Не купујте насилно наметнути уџбеник за црногорски језик

0

НВО Стоп дискриминацији позива све грађане који не желе да им дјеца уче из новог уџбеника за црногорски језик и књижевност, а који је насилно наметнут не купују поменути уџбеник , већ да по школским библиотекама траже уџбеник на матерњем језику из предходних школских година, по којима се некада изводила настава за Српски језик и књижевност.

 Уџбеник на матерњем језику који се дијели у школским библиотекама је бесплатан, и непотребно je да грађани троше новац купујући уџбенике за црногорски језик и књижевност.

Према потписаном споразуму опозиције и премијера, Министарство просвјете је било у обавези да уради наставни програм за црногорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност, који је требало да спријечи дискриминацију српске, босанске и хрватске језичке заједнице. Програм је требало да гарантује равноправно и квалитетно образовање свих језичких заједница.  

Овај уџбеник је штампан само латиницом, а осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова екстремних писаца који су насилно наметнути од политичке већине, и утичу на квалитет образовања а служе подјелама и дискриминацији дјеце.  

Комисија није урадила програм за овај наставни предмет у предвиђеном року, и према потписаном споразуму настава за наредну школску годину ће се обављати по програму и из уџбеника за матерњи језик и књижевност из претходних школских година за сву дјецу која желе да се образују на свом матерњем језику, док је надлежно Министарство у обавези да преко школа и школских библиотека обезбиједи довољан број књига за сву дјецу која желе да користе овај уџбеник.  

Урадићемо максималан напор и са парламентарним странкама вршити стални притисак на службенике Министарства просвјете за поштовање споразума, обезбјеђивању довољног броја уџбеника на матернјем језику, константно пратити рад по школама, зауставити сваки покушај дискриминације од стране директора или наставника.

Обзиром да је у питању доведен квалитет образовања и дискриминација наше дјеце, одговорно очекујем од грађана да уложе напор и допринесу заустављању дискриминације дејце језичких заједница које не припадају црногорској језичкој зеједници, и не купују насилно наметнути уџбеник за црногорски језик и књижевност.

Предсједник Нво Стоп Дискриминацији

Дарко Рашовић

НВО Стоп дискриминацији позива грађане да пријаве неправилности на 067 917 6865

ПРИЈАВИТЕ ЈЕЗИЧКУ ДИСКРИМИНАЦИЈУ У ШКОЛАМА        
ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА И  
КЊИЖЕВНОСТИ КОЈИ СЕ НАЛАЗЕ У ШКОЛСКИМ БИБЛИОТЕКАМА,  
НА КОЈИМА СЕ У ПРЕДХОДНИМ ШКОЛСКИМ ГОДИНАМА ИЗВОДИЛА  
НАСТАВА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ.  

 

(.in4s.net)