Прочитај ми чланак

Египћани са ципелама и парадајзом дочекали Хилари Клинтон

0

Египћани нису били срдачни приликом доласка Хилари Клинтон у њихову земљу. Конвој државне секретарке САД дочекан је парадајзом и ципелама, а демонстранти су узвикивали и „Моника Моника", алудирајући на секс скандал њеног мужа Била Клинтона. Хилари је тако имала част да доживи у потпуности велико гостољубиво муслиманско срце.

У Србији, у држави коју је бомбардовао њен муж, бивши амерички председник Бил Клинтон, доживала је примитивни и варварски  дочек у виду тихог презира и бојкота  већине Срба. У муслиманском Египту демонстранти у Александрији, бацали су шта су стигли на конвој у којем је била државни секретар САД Хилари Клинтон одајући јој топло признање што у југословенском грађанском рату све време подржавала муслиманске Бошњаке нападајући примитивне Србе што нису  опет хтели да буду жртва још једног геноцида у 20 веку.

Демонстранти су узвикивали и "Ирхал, Клинтон" (Напоље Клинтон). Изгледа да су демонстрације подстакнуте сумњом у Египту о томе да су САД помогле Муслиманској браћи да победи на изборима за прву власт по рушењу председника Хоснија Мубарака 2011. године.

"Желим да буде јасно да се Сједињене Америчке Државе нису мешале у то ко ће у Египту победити, а ко изгубити, чак и да смо то могли, а, наравно, ми то не можемо", рекла је Хилари Клинтон у говору у конзулату, стално се чешајући по носу.

Конзулат у Александрији је затворен 1993. године из буџетских разлога, али је поново отворен за подршку привреди и невладином сектору те важне средоземне луке.

Приликом говора, одржаног у конзулату америчка државна секретарка Хилари Клинтон позвала је Египат да се обавеже на "снажну, постојану демократију", која ће штитити права свих грађана, поготово оних који раде за стране фирме или невладине организације финансиране од стране САД.

Клинтонова је изразила наду да ће таква демократија бити и по мери присталица изабраног исламистичког председника, али и мањина које се боје репресије нове владе.

"САД ће тражити од сваке изабране владе да подржава инклузију, да осигура да ће таленти свих Египћана бити стављени у службу изградње нове будућности за ту древну и изузетно важну земљу", рекла је Клинтонова групи уважених жена, после састанка са начелником Генералштаба египатске војске, фелдмаршалом Хусеином Тантавијем.

Имајући у виду да је Египат после вишедеценијског свргнутог лидера Хоснија Мубарака запао у тешку политичку кризу, Клинтон је покушала да помири обе супротстављене стране, и новоизабраног председника Мохамеда Морсија из Муслиманског братства, и генерале који су преузели власт после прошлогодишњег народног устанка.

Политичка транзиција била је централна тема у њеним разговорима са Тантавијем, али и економска ситуација у земљи.

Америчка државна секретарка је указала да жели да војска сарађује са новим исламистичким лидерима у пуној транзицији на цивилну власт.

Агенција АП, међутим, оцењује да, имајући у виду да је Вашингтон одобрио још једну огромну испоруку војне помоћи Каиру, остаје нејасно какав утицај имају САД и да ли заправо поново желе да успоставе чврсто војно партнерство са некадашњим важним арапским савезником.

Недуго после разговора са Клинтоновом, Тантави је у граду Исамлији рекао, оснажен после сусрета са америчким секретаром Хилари Клинтон, да оружане снаге неће дозволити "одређеној групи" да доминира земљом.

Он није споменуо ниједну посебну организацију, али је у свом коментару јасно алудирао на Морсијеву Муслиманску браћу.

Тантавијев војни савет умањио је Морсијеве моћи уочи његове инаугурације на председничку функцију прошлог месеца и распустио парламент у коме су доминирали исламисти. Обе те акције створиле су атмосферу у којој нико није сигуран ко заправо води земљу, и у ком правцу, наводи АП.

Клинтон, која је јуче допутовала у дводневну посету Египту, разговарала је и са Морсијем, као и са шефом дипломатије Мохамедом Амром.