Прочитај ми чланак

Дулићу прети од 2 до12 година затвора

0

Уколико се против Оливера Дулића покрене кривични поступак и суд утврди да је крив, он би могао да буде осуђен на казну затвора између две и 12 година.
Због злоупотребе око давања дозвола за постављање оптичких каблова, Дулића су јуче покушали да приведу, али се он позвао на посланички имунитет само да би одржао конференцију за штампу, а затим се јавио полицији.

Уколико му судија за претходни поступак одреди притвор, истрага би морала да се заврши у року од шест месеци, а ако се буде бранио са слободе моћи ће да траје и дуже.

Оно што, међутим, буни правнике је на основу ког прописа је Републичко јавно тужилаштво издало Дулићу потврду у којој се наводи да приликом спорне доделе дозвола за каблове није повређен закон, што би у ствари значило да нема ни кривичног дела.

„Из доказа и података које је полиција до сада прикупила произилази да је приликом издавања осам дозвола од Министарства животне средине и просторног планирања инвеститору Нуба инвест из Београда дошло до кршења Закона о планирању и изградњи и да постоје основи сумње да су три лица извршила злоупотребу службеног положаја“, рекао је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Он каже да ће Скупштина о имунитету Оливера Дулића одлучивати сутра и најавио је да ће то Тужилаштво за организовани криминал наставити да ради на предмету „Нуба инвест“, као и на свим другим предметима како би се санкционисали они за које се докаже да су одговорни за кривична дела организованог криминала.

Радисављевић је Тањугу рекао да тужилаштво планира да у кратком року, у наредних десетак дана, предузме све неопходне додатне радње, а пре свега да, као сведоке, испита запослене у Министарству за животну средину и просторно планирани.

Дулић се приликом покушаја привођења позвао на посланички имунитет али је од њега одустао након што се обратио јавности на конференцији за новинаре у Скупштини Србије на којој је рекао да је поштовао закон и да је реч о политичком обрачуну нове власти са неистомишљеницима.

Он се након тога одазвао полицијском позиву на саслушање али је оно одложено док му Скупштина Србије не укине имунитет.

У склопу исте акције полиција је позвала на разговор и директора „Путева Србије“ Зорана Дробњака и бившег помоћника министра за просторно планирање Небојшу Јањића.

Дробњак је након давања изсказа пуштен док је Јањић задржан у притвору.

 

(Танјуг, Нови магазин, Б92, Вечерње новости)