Прочитај ми чланак

Динкић: Мирко Цветковић мора на робију

0

Бившем премијеру Србије и министру финансија Мирку Цветковићу прети и робија због лажи да је јавни дуг на крају прошле године био у границама од 45 одсто. Тиме што је, како тврди министар финансија и привреде Млађан Динкић, прикрио 1,2 милијарде евра јавног дуга, односно 135 милијарди динара, Цветковић је фалсификовао податке и обмануо јавност да је јавни дуг на крају године био 50 одсто бруто домаћег производа, односно 15,6 милијарди евра.

– Милијарду и 200 милиона евра, односно 135 милијарди динара дуга који је направљен сакривено је, а народу је приказано да није пробијена граница јавног дуга од 45 одсто – рекао је Динкић за телевизију Б92 и истакао да је дошао до тих сазнања јер је тражио да се уради анализа да би се утврдило како је могуће да јавни дуг за мање од годину дана са 45 одсто БДП нарасте на 56 одсто.

– Увидео сам да дуг није ни био 46 одсто за Нову годину него су слагали, био је 50 одсто и нарастао на 56 одсто, како је и указао Фискални савет – рекао је Динкић.Бивши премијер и министар финансија Мирко Цветковић демантовао је да је његово министарство фалсификовало јавни дуг на крају 2011.

„Није тачно да је Министарство финансија било шта сакривало, нити да сам ја у том смислу било коме дао инструкције. Постоје најмање две дефиниције јавног дуга, а Министарство финансија држало се дефиниције из Закона о јавном дугу“, тврди Цветковић.Он је, позивајући се на податке Министарства финансија, изјавио Тањугу да је јавни дуг почетком ове године износио 45,1 одсто, док је, према обрачуну НБС из тог времена, био нешто већи – 45,8 одсто. Према његовим речима, сви ти подаци постоје и могу се проверити.

 

Шошкић: Прети му пет година затвора

Адвокат Слободан Шошкић сматра да је на овај начин Цветковић прекршио члан 359. став 1 Кривичног законика, за шта је запрећена законска казна до пет година затвора.- Под условом да је то тачно, Цветковић је злоупотребио службени положај и на тај начин прибавио личну корист, која се огледа у томе што је приказао свој рад и рад своје владе бољима него што јесу. Без обзира да ли је то урадио намерно или ненамерно, битно је да је са пуном свешћу саопштио крив резултат економских показатеља са жељом да себе представи као успешног премијера. На тај начин прибавио је моралну корист која је била и политичка – каже Шошкић.

 

Сретеновић: Ревизија јавног дуга при крају

Директор Државне ревизорске институције (ДРИ) Радослав Сретеновић изјавио је да је претходна влада сакрила податке о јавном дугу, да ДРИ врши ревизију јавног дуга и да је тај посао при крају.- До почетка октобра имаћемо нацрт извештаја о стању јавног дуга Србије на дан 31. децембра 2011, а крајем октобра очекујем да ћемо имати потпуни извештај и тада ћу моћи више да говорим о томе – рекао је Сретеновић новинарима у Скупштини Србије.

 

( Курир )