Прочитај ми чланак

Алармантно: У карантину 17 особа због грознице Западног Нила

0

Тиграсти комарци стигли и до Србије
Непознаница – Стручњаке највише брине чињеница да међу потврђеним и сумњивим случајевима има и оних који нису напуштали земљу. Епидемиолог Тиодоровић: Болест се не преноси са човека на човека, али се може пренети трансфузијом крви.

Међу пацијентима у Србији код којих је потврђена грозница Западног Нила (о чему је наш лист јуче ексклузивно писао), коју преносе такозвани азијски тиграсти комарци, има и оних који се нису макли ван граница наше земље, што може да укаже на то да је ова врста инсеката доспела и до нас, сазнаје Press у здравственим круговима.

Од овог опасног вирусног обољења до сада је оболело петоро особа (потврђени случајеви), док се за 12 сумња да су заражени и ти људи су на посматрању.

 

Пацијенти из Војводине
Пошто у Србији званично нема тиграстих комараца, у први мах се претпостављало да су се сви оболели заразили у Грчкој, где су летовали. Међутим, према најновијим информацијама, грозницу Западног Нила неки су добили и у нашој земљи. Како смо успели да сазнамо, засад су то особе из Војводине.

На наше питање да ли је могуће да међу зараженима има и таквих, професор др Олга Дуловић, специјалиста инфектолог са Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, одговорила нам је потврдно.

– Има и оних који се нису кретали ван Србије – казала је проф. др Дуловић, док епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић потврђује да је то реално.

Он објашњава да према званичним подацима у нашој земљи нема тиграстих комараца, али упозорава да је Србија окружена њима, због чега би биолози требало да буду опрезни.

– Осим у Грчкој, има их и у Хрватској, Црној Гори, Македонији, Албанији, Турској, Тунису, Египту… Једино их званично немамо ми, БиХ и Мађарска. У Хрватској, Црној Гори и Македонији откривени су чак и комарци који преносе денга грозницу, док је у Турској и Грчкој и маларија потврђена – навео је проф. др Тиодоровић.

С обзиром на то да летња сезона још траје и да су ови инсекти настанили управо летовалишта у којима борави доста туриста, он свима препоручује да се придржавају савета лекара – да секлоне стајаћих вода, подручја где има тиграстих комараца, мажу заштитним средствима…

– Не треба стварати панику, али треба рећи људима како да поступају – каже он.

Према речима нашег саговорника, грозница Западног Нила је први пут сада и званично потврђена код нас:

– Грозницу преносе уједи женке комараца. Оне се хране крвљу, а мужјаци воћним соковима. У 80 до 90 одсто случајева грозница Западног Нила прође неопажено, без икаквих симптома. Особа евентуално осети умор, нерасположење и благу температура, а томе ретко ко поклони пажњу. Око 15 одсто оболелих има такозвану средњу клиничку слику, праћену грозницом, температуром, главобољом, мучнином, док остатак добије менингоцефалитис. Таква тешка клиничка слика углавном задеси хроничне болеснике, а највише оне са кардиоваскуларним болестима.

 

Најгоре у Африци
Смртност од ове грознице, која је од почетка године до краја августа у САД однела 66 живота, у Европи је мања од, на пример, Африке.

– Важно је истаћи да се болест не преноси са човека на човека ни ваздушно, ни храном, а ни сексуалним путем, али се може пренети трансфузијом крви – напоменуо је проф. др Тиодоровић.

Грозница Западног Нила се у већини случајева завршава потпуним опоравком, после неколико недеља или месеци. Против ње не постоји специфична терапија, нити вакцина.

Због појаве ГЗН, како сазнајемо, свим заводима и институтима у земљи Институт „Батут“ је пре три дана послао још један допис, иако им је и почетком августа од те здравствене установе стигло упутство за такозвано успостављање надзора над овом грозницом.

Како смо већ објавили, први оболелили од ГЗН у Србији су потврђени претпрошле недеље. Од оболелих код којих је вирус потврђен, две особе су из Београда а две су из Панчева, док су остали из градова широм Србије.

 

(Прес)