Прочитај ми чланак

Жак Одијар гост „Кустендорфа”

0

emir-kusturica

Девети међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф” биће одржан од 22. до 27. јануара на Мећавнику у Мокој Гори, а главни гост фестивала биће редитељ Жак Одијар, најавио је на оснивач и директор фестивала Емир Кустурица. Наш редитељ је најавио да ће бити приказан Одијаров „Дипан” за који је прошле године добио „Златну палму” на канском фестивалу као и да ће му бити приређена ретроспектива. Биће приказано неколико његових дела, међу којима и „Пророк”, а чувени синеаста одржаће мастерклас студентима филмских школа и младим редитељима чији ће филмови бити приказани у такмичарском програму.

Управо ти сусрети прослављених светских аутора и нових, младих снага представљају срж „Кустендорфа”, фестивала на којем, за разлику од других светских филмских фешти, редитељи који чине прве кораке у седмој уметности могу да приђу старијим, награђиваним колегама, упознају их, разговарају са њима и науче понешто.

– „Кустендорф” је фестивал на којем се људи баве једни другима и говоре о филму – указао је Кустурица који приводи крају рад на филму „На млијечном путу” и нада се да ће га завршити до фестивала у Кану.

Са редитељем се сложио и министар за културу и информисање Иван Тасовац чије министарство и ове године подржава фестивал, као покровитељ:

– Фестивал представља сентименталнo путовање у будућност. То је једино место где млади могу да се сретну са својим идолима, а искусни аутори да предвиде у ком правцу ће се развијати филм и култура.

На питање какав ће бити програм отварања фестивала, Кустурица је најавио „нешто између великог броја гусака (које су приказане на плакату фестивала) и ракета које стижу”.

Ове године, за фестивалске награде, Златно, Сребрно и Бронзано јајне такмичиће се 17 филмова аутора из Србије, Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, и Шпаније. Пријављено је 400 кратких радова а селекторка Дуња Кустурица одабрала је да нашу кинематографију бране: „Ако једном видиш Марију” Иване Анастасовске, „Град” Маше Шаровић, „Да је било по мом никад не бих отишао” Марка Грбе Сингха, „Двоје” Маше Нешковић, „Наши чувари” Игора Симића, „Ружа ветрова” Косте Ристића, „Четири угла круга” Катарине Станковић, а Емир Кустурица поздравио је већи број дама редитељки које учествују на фестивалу.

Њихове радове оцењиваће жири у којем ће радити естонска документаристкиња Мажида Абди и аргентински продуцент Хозе Ибањес а трећи члан биће накнадно одређен.

Као и ранијих година биће додељена награда „Вилко Филач” за најбољу фотографију, а од ове године и признање које ће носити име филмског продуцента Карла Баумгартнера, преминулог прошле године. У његову част, Кустурица ће одржати предавање а биће приказана интегрална верзија „Подземља” које је Баумгартнер продуцирао.

Уз Одијара, у програму „Савремене тенденције”, који окупља неке од најбољих филмова из прошлогодишње продукције, биће приказани: „Благо” Корнелија Порумбијуа, „Планине могу да оду” Жија Жанкеа, „Прича над причама” Матеа Гаронеа као и „Бланка” Кокија Хасеија, полазника ранијих „Кустендорфа” и прошлогодишњег лауреата на фестивалу у Венецији. Редитељи ће бити гости фестивала и одржати радионице, а на програму је и „Младост” Паола Сорентина. У новом програму „Деколонизовање филма” биће приказани документарни филмови: „О насиљу” Јорана Хуга Олсона, „Капетан Томас Санкара” Кристофа Купелина и „Немачка младост” Жана Габријела Периоа.

А после филмских пројекција, сваке вечери, Мећавником ће се орити музика. Концерте ће одржати српски састави „Партибрејкерси” и „Коља и гробовласници”, јерменска реге и ска атракција „Реинкарнејшен” и молдавски трубач Адам Стига.

Извор: Политика