Прочитај ми чланак

СУМЊИВО, АНОНИМНИ ВИОЛИНИСТА добио 8,7 милиона од Сокоја!

0

Мало познати музичар Силард Мезеи на име "музичког динара" добио чак 70.000 евра, више него Бреговић, Балашевић и Чола заједно... Он тврди да је тај новац узео за десет година рада, у Сокоју кажу да је то годишњи хонорар.

Виолиниста Силард Мезеи (43), мало познати музичар рођен у Сенти, добио је од Сокоја чак 8,7 милиона динара на име хонорара за емитовање његових композиција у медијима!

Мезеи је за „музички динар“, како ову накнаду називају, добио неупоредиво више новца од наших најпознатијих композитора и певача попут Горана Бреговића, Здравка Чолића и Ђорђа Балашевића.

Иако сам Мезеи тврди да је тај новац добио за свој десетогодишњи рад, у Сокоју признају да се ради о годишњем хонорару за 2016. годину који му је исплаћен у јуну.

Колеге у шоку

Саговорник Информера близак Сокоју каже да су се многи познати композитори и извођачи, чланови овог удружења, шокирали када су Мезеија видели на врху листе хонорара за „музички динар“.
– Када су сазнали да је хонорар Силарда Мезеија чак 8,7 милиона динара и да је он на самом врху листе Сокоја, многи су мислили да је у питању грешка, да је неко омашком додао једну нулу. Међутим, објашњење је било да су нумере овог аутора далеко познатије и популарније од њега самог и да су врло пуштане у медијима?!

Ипак, мало ко, чак и од чланова удружења, може да се сети композиције коју је он написао. Невероватно је да неки Силард Мезеи за годину дана од „музичког динара“ заради колико Горан Бреговић, Ђорђе Балашевић и Здравко Чолић заједно, па чак и више од тога. Имао сам увид у листу хонорара и лично сам се уверио да је то тако – каже наш саговорник и додаје да се овде ради о веома озбиљном хонорару:

– Када се од суме од 8,7 милиона динара одузму порези и доприноси, Мезеију чисто остане око седам милиона динара. А напомињем да се ради о хонорару који аутори добијају само због тога што су њихове песме пуштане у медијима…

Иако Силард Мезеи тврди да је овај новац добио за свој десетогодишњи рад (погледајте оквир), у Сокоју нас уверавају да се ради о хонорару за само једну годину.

– Ми исплаћујемо хонораре за претходну годину, у овом случају за 2016. Никада не дајемо новац ретроактивно, нити постоји могућност да остајемо дужни некоме, поготово не десет година. Силард је одличан музичар, један од најбољих из млађе генерације. Познат је композитор у свету, пре свега у Мађарској, тако да је то објашњење за његов висок хонорар – рекли су нам у правној служби Сокоја и додали да висина хонорара зависи од броја емитовања музичког дела на регионалним и националним фреквенцијама.

Ту нешто смрди

Председник Удружења естрадних уметника и извођача Србије Андрија Бајић тврди да један анонимни аутор, виолиниста или контрабасиста ни у лудилу не може да добије хонорар од 8,7 милиона динара од извођења својих композиција!

– Те његове приче да је добио паре за десет година уназад су чиста глупост! Чак и ја, који добијам неку сићу од ове организације, уплату добијам једном или два пута годишње. Ова прича не пије воду. Свакако ова бруто цифра која се помиње је нереална, нарочито ако узмемо у обзир да су много већа имена и аутори познати на нашој музичкој сцени добили три пута мање зараде – сматра Бајић.

Ко је Мезеи Силард

Мезеи Силард је композитор, виолиниста, контрабасиста, рођен у Сенти 1974. године. Бави се савременом импровизованом и компонованом музиком на бази аутентичног мађарског фолклора, савремене озбиљне музике и савременог џеза. Аутор је више од 200 композиција писаних за различите камерне и веће саставе, великим делом за сопствене ансамбле.

Издато му је преко 30 ЦД-ова у издавачким кућама у Мађарској, Португалији, Пољској, Енглеској, Француској, Шведској, Немачкој, Канади, САД и Србији. Активно се бави позоришном музиком. Добитник је различитих награда за позоришно стваралаштво. Води сопствене различите саставе, од трија до великог ансамбла. Са њима је наступао широм Европе и у Јапану. Недавно је писао музику за филм „Чудна шума“.

Мезеи: То је хонорар за деценију рада

Силард Мезеи био је шокиран када смо га контактирали и питали на основу чега је добио толико новца од Сокоја и које су то тачно његове композиције биле популарне током прошле године.
– Шокиран сам чињеницом да поседујете информације о мојим примањима и хонорарима које добијам од Сокоја! Не знам одакле вам право да ме питате за моју зараду?!

То може да угрози моју безбедност и моја права. Ја нисам добио 8,7 милиона динара само за једну годину, а и од те цифре одбијен је и порез и сви доприноси. Ово је зарада за десет година мога рада, коју ми је Сокој дуговао. Ја сам виолиниста, композитор музике за позориште, и музике за фолклор и заиста нећу да се упуштам у овакве полемике – бесно нам је рекао Мезеи и запретио тужбом.