Прочитај ми чланак

Шта је камен међаш српске културе?

0

srbija-istorijske-licnosti

Постоји ли кључна књига за разумевање тога шта је српска култура, или се наши интелектуалци нису потрудили да је напишу? Прочитајте шта Коста Чавошки, један од ретких доследних патриотских интелектуалаца, мисли о томе…

На питање шта је „камен међаш“ српске културе, академик Чавошки одговара недвосмислено:

– Дух Самопорицања је камен међаш у српској култури и културној политици током последњих скоро седамдесет година. Мило Ломпар је први који је од затечених фрагмената изградио једно целовито, кохерентно, добро образложено и изнад свега убедљиво српско становиште.

Пошто је необично да човек од личног интегритета, попут академика Чавошког, изрекне такву похвалу на рачун једне књиге, покушали смо да потражимо које аргументе академик Чавошки износи у корист књиге Мила Ломпара.

– Мило Ломпар показује да је титоистичко, а у бити прохрватско југословенство и даље присутно у свести /…/ многих данашњих српских главара. У духу такве политике, све што је српско требало би свести на србијанско, да би све оно што није србијанско, као Његош, Андрић и Селимовић – престало да буде српско. На исти начин би требало затрти и све трагове српског државноправног и културног постојања у Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској, затим подржавити Војводину и отворити питање Рашке, да би се оно што је српско свело на србијанско, а Србија на прекумановску Србију.

duh-samoporicanja-niz