Прочитај ми чланак

СРБИЈА ДО БЕЧА: Оснива се Матица српска у дијаспори

0

matica.srpska.bec

– Матица српска и Савез Срба у Аустрији договорили су оснивање Матице српске у Бечу, рекао је данас Танјугу председник Савеза Срба у Аустрији Зоран Алексић.

На темељу потписане Декларације о сарадњи српских организација подунавских земаља у оквиру конференције у Братисалави средином септембра дошло је до првих разговора на тему ширења програма и идеја Матице српске у дијаспори, прецизирао је Алексић.

„Матица српска као најстарија и најугледнија институција културе српског народа оснива друштва својих чланова, која су тренутно активна у неколико градова Србије, као и у Црној Гори и Републици Српској. Самим тим, појавила се потреба да се такво друштво оснује и у дијаспори, при чему Беч има посебну тежину због историјских, али и актуелних околности у погледу броја наших људи који у њему и широм Аустрије, живе”, рекао је Алексић.

На ту тему су представник Матице српске др Небојша Кузмановић и Алексић размотрили могућност конкретне сарадње и имплементације. Прво је уследила посета Кузмановића Бечу, где је сагледана инфраструктура и размотрен начин будуће комуникације и размене са сличним организацијама у Аустрији.

Већ средином фебруара одржан је састанак у Новом Саду на тему стварања услова за оснивање првог друштва чланова Матице српске у Аустрији, односно дијаспори.

На састанку са руководством показана је обострана заинтересованост и дефинисан пут којим треба ићи, што је Управни одбор Матице и званично подржао.

У прошлу суботу, на 128. редовној Изборној скупштини ове организације, у присуству 297 делегата и уз благослов владике бачког Иринеја, изабрано је ново руководство са председником проф. др Драганом Станићем на челу и дефинисани циљеви Матице у будућем периоду.

Једна од тачака дневног реда била је и тема стварања друштва у Аустрији, поводом чега су Кузмановић и Алексић изнели аргументе испред делегата.

Уз пуну подршку, Алексић је преузео обавезу да Статут организације прилагоди Закону Републике Аустрије и створи услове за званично регистровање Друштва чланова Матице српске.

Седиште ће бити у Бечу, а у сваком главном граду аустријских покрајина биће оформљена секција која би спроводила план ширења српског језика, књижевности и културе на једном вишем нивоу.

Извор: Танјуг; cirilica-beograd.rs