Прочитај ми чланак

СРАМОТА: Држава даје паре гејевима, а нема новаца за фестивал посвечен Нушићу!

0

Министарство културе и ове године расписало је конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката из области савременог стваралаштва.

nusic

Као и претходне године, Општина Ивањица конкурисала је са пројектним предлогом “Нушићијада 2016”, док је УГ Кудес аплицирало са дечјим програмом фестивала. Ни један од наведених пројеката није новчано подржано од стране српске државе.

Подсећамо да је претходне године у вредности од 250.000 динара обезбеђења подршка за пројекат “Нушићијада 2015” којим је конкурисала Општина Ивањица у партнерству са УГ Кудес.

Године 2015/2016 посебно су важне за фестивал, будући да за тај временски период фестивал Нушићијада поносно носи ЕФФЕ (Европа за фестивале, фестивали за Европу) обележје, међународно признање, којим је фестивал уврштен међу најбоље европске фестивале, а уједно Ивањицу позиционира на европску културну мапу доприносећи промоцији наше земље и њених културних потенцијала.

Где су отишле паре из државе за НВО који се бави заштитом и промоцијом ЛГТБ права?

* Лабрис    800.000
* Парада поноса    850.000
* Геј стрејт алијанса    1.500.000
* Геј лезбејски инфо центар    5.000.000
* Сигуран пулс младих    23.000.000
* Aсоцијација Дуга    31.000.000

УКУПНО    62.150.000
износи у динарима

Извор: informer.rs

Фестивал Нушићијада је један од ретких фестивала на нашим просторима како по својој форми, тако и концепту који на јединствена начин успева да повеже традиционално и модерно, институције и цивилно друштво и сваки сегмент свог програма оплемени хумором, смехом, забавом, односно нушићевским духом.

Поред укључивања бројних институција и појединаца, континуиране изградње капацитета и оснаживања тимова који су укључени у раду пре и током фестивала, оно што чини пресудну разлику у односу на сличне догађаје у Србији јесте квалитет туристичке понуде који се нуди, као и културни образац који Нушићијада од почетка поставља и надграђује.

Овај образац утемељен је у истраживању историјата старог фестивала, прилика у модерном добу, потреба, могућности и потенцијала, вођен тежњом ка квалитету и инвентивношћу, али и сензибилитетом старе чаршије коју Нушићијада оживљава не само изгледом старог града и костимираним грађанима, већ инсистирањем на лепим манирима, староградском музиком у варошким кафанама и тродневним режимом живота који диктира сам Бранислав Нушић.

Нушићијада за Ивањицу и Ивањичане представља много више од фестивала. Њени организатори доживели су је као окидач за многобројне активности у току читаве године и кроз рад са младима, како кроз едукацију тако и кроз мале локалне акције, раде на јачању грађанске свести и људског капитала. Вредности и дух Нушићијаде овако живе у току целе године и подсећају да квалитет наших живота зависи првенствено од нас самих.

nusijada ministarstvo kultureЗа шест година фестивал је у Ивањицу привукао преко 200.000 посетилаца, који су имали прилику да уживају у 47 позоришних представа, 6 кабареа, 35 концерата, 23 изложбе, 16 трибина и преко 20 едукативних садржаја.

Ипак, национална институција задужена за културни развитак Републике Србије, а између осталог и за културну децентрализацију наше земље, све ово није сматрала довољно вредним да би Нушићијади пружила чак и минималну подршку.