Прочитај ми чланак

СНС ОСВЕТА: Добила отказ зато што је организовала протест?!

0

Драгана Михаиловић Ђапић, задужена за културу у војвођанском месту Станишић, добила је отказ, други у месец дана а трећи у протеклих годину и по, под образложењем да је у овом месту престала потреба за организовањем културних активности.

Међутим, чини се да њене активности нису биле по вољи владајућој странци у Сомбору. Пре свега борба за очување библиотеке у Станишићу са почетка године (слике са протеста можете видети у наставку текста), где је Драгана била иницијаторка протеста и успела да се избори да мештанима не буде затворена ова установа.

– Више од 12 година била сам задужена за културне активности за 15 месних заједница у Сомбору. У њима, иначе, станује половина житеља наше општине. Први отказ сам добила 2016. године, у процесу рационализације. У решењу је писало да је престала потреба за пословима које сам обављала. Због тога сам се обратила суду, добила пресуду и недавно сам враћена на посао. Међутим, радила сам свега 10 дана да бих под истим образложењем добила отказ као и пре годину и по, каже Драгана Ђапић. За поновно укидање радног места везаног за културу у Станишићима гласало је осам од девет чланова одбора. Интересантно је да су сви они чланови Српске напредне странке.

– Не може ме нико убедити да мој отказ није наручен од стране СНС-а. „Замерала“ сам им се више пута, а посебно борбом за локалну библиотеку. То им је очигледно био трн у оку, јер су сви медији извештавали о томе и о нашој борби за културу. Напредњацима култура очигледно није потребна, истиче Драгана. Док је трајао судски спор, наша саговорница је добила посао у Културном центру, али је остала и без њега, иако јој је уговор био на годину дана. Када је први пут отпуштена испред Месне заједнице, отказ је добила и спремачица, самохрана мајка, под истим образложењем да престаје потреба за пословима које је обављала.

– После два дана, буквално два дана, запослили су две нове жене на њено радно место. То је невероватно. И она је покренула судски спор, који је још у току, истиче наша саговорница. Она додаје да је Станишић својеврсна оаза културе на северу Војводине, а да град, упркос томе, ове године није одобрио средства ни за један пројекат у овом месту.

– Имамо програме за децу и младе који се финансирају више од десет година, чак су уврштени у стратегију Града Сомбора, али ето, за њих нема новца. Незванично ми је поручено да је то „поздрав“ од челника града, каже Драгана. Она је због свега овога упутила писмо премијерки Ани Брнабић, не би ли јој указала на дешавања у Сомбору. Поново ће поднети тужбу против месне заједнице тражећи одштету, али под овим условима и у оваквим околностима не планира да се врати на посао и да настави да се бави промоцијом и организацијом културних активности, за које напредњаци немају разумевања.

Сличну причу има и драматуршкиња Бојана Иванов Ђорђевић. Ова мајка троје деце такође је добила отказ због неслагања са руководством установе у којој ради, а које је, наравно, под управљачком палицом напредњака. Новом систематизацијом рада у Народном позоришту „Стерија“ у Вршцу, Бојана проглашена је технолошким вишком, јер позоришту није потребан – драматург.

– Нису ми још уручили отказ али је моје тренутно радно место избрисано из систематизације. За данас је заказан нови састанак колектива са обавезним присуством и тада ћу сазнати шта је даљи план. Очекујем отказ, истиче Бојана. Она додаје да руководство није било задовољно када је наш лист објавио причу о ситуацији у вршачком позоришту где неподобни добијају отказ, а запошљавају се људи који немају додирних тачака са позориштем и уметношћу.

– Прекјуче је навршено тачно пет година од када сам на месту драматурга. Предала сам у међувремену тужбу за мобинг која не би имала смисла након отказа, каже Бојана, једна од малобројних у овом позоришту која нема чланску карту СНС-а. Како нам је причала, мобинг од директорке Марине Лазаревић трпи више од годину дана.

– Све је почело тако што је од мог супруга, претходног директора позоришта, изнуђена оставка од стране градоначелнице Вршца Драгане Митровић. С обзиром да он није желео да се страначки активира, а и да је ионако радио два посла за једну плату, дао је оставку и остао у позоришту као глумац. На његово место дошла је политички подобна Марина Лазаревић, која је почела да врши притисак како на мог супруга тако и на мене. Нисам веровала да ће то резултирати отказом, али, нажалост, ми смо партијска држава – закључује Бојана, о чему је наш портал међу првима известио.

Пирова победа

– И борба за библиотеку је била Пирова победа, јер су сви наши библиотекари отпуштени, а из Сомбора нам два дана недељно долазе људи који раде у библиотеци, каже Драгана Михаиловић Ђапић, иницијаторка протеста против затварања библиотеке у Станишићу.