Прочитај ми чланак

РУСКИ СПЕКТАКЛ У БЕОГРАДУ Концерт руског државног козачког ансамбла у Сава Центру

0

У четвртак, 14. јула од 20.30, у Сава Центру биће одржан концерт Руског државног козачког ансамбла песама и игара „Слободна степа“.

l

У четвртак, 14. јула од 20.30, у Сава Центру биће одржан концерт Руског државног козачког ансамбла песама и игара „Слободна степа“.

Ансамбл је основан 2005. године у Ставропољу као Државни професионални козачки ансамбл песама и игара „Слободна степа“ (рус. „Вольная степь“). Назив ансамбла одражава суштину козака, његову вековну тежњу да буде независан, слободан, „вољан“. Козак-ратник и његов коњ, верни саборац, били су господари непрегледне степе.

Ставропољ је козачки крај. Овде су се сплеле вековне фолклорне традиције козака са југа Русије – Дона, Терека, Кубања и потомака Запорошких козака – Црноморских козака. Народно уметничко стваралаштво ставропољског краја заснива се на дубоко лиричном козачком фолклору.

На репертоару ансамбла су вокално-кореографске композиције, ратне, веселе песме за игру и многе друге. Ту су и игре које осликавају културу становника Терека, Кубања, Дона и Запорожја кроз прошлост и садашњост. Стваралаштво Ансамбла представља хармоничан спој жанрова – хорског певања, народне игре и музике.

Ко су овде певачи, а ко играчи?

Готово сваку песму прате некакви сценски елементи, најчешће је то игра. Са друге стране, козачку игру често прати хорско певање. Гледалац се понекад може збунити – ко су овде певачи, а ко играчи?

Додатну живописност Ансамблу „Слободна степа“ придодају и ручно израђени костими, који осликавају начин живота козака.

Ансамбл непрекидно усавршава своје професионалне вештине захваљујући директору и уметничком руководиоцу – он је Заслужни уметник Републике Ингушетије и Почасни уметник Ставропољског краја, Василиј Берченко.

Руководилац хора Ансамбла је Светлана Данилова, руководилац оркестра је вишеструко награђивани уметник на државним такмичењима Дмитриј Михајлов, фолклорни кореограф је Људмила Берченко, а главни кореограф Ансамбла је Заслужни уметник Републике Ингушетије Виктор Агејев. Ансамбл је освојио многобројне награде и признања на домаћим и међународним фестивалима и такмичењима.

Ансамбл „Слободна степа“ гостоваће у Београду у оквиру европске турнеје. Поред Србије наступиће у Италији, Португалији и Швајцарској.

Цене улазница су 1.200, 1.600 и 1.900 РСД. (данубеограду.рс)