Прочитај ми чланак

Русија: И у Сибиру се прича српски

0

Љубав према Србији и братском српском народу, куповина некретнина или развијање приватног бизниса у Србији и Црној Гори, склапање нових пријатељстава, романса или брак са Србином или Српкињом само су неки од разлога зашто све више Руса учи српски језик.

Да је овај тренд узео маха доказују и бројни курсеви српског језика, као и интернет форуми на којима полазници размењују мишљења, деле савете и обнављају лекције.

У Москви се може бирати између десетак курсева, а слична ситуација је и у Санкт Петербургу. Просечна цена за двочас у групама од три до шест полазника је око 800 рубаља, односно, 20 евра.

Многи узимају и приватне – индивидуалне часове по нешто вишим ценама, а има и оних који знање стичу сами – уз помоћ приручника и уџбеника, читајући српску штампу, гледајући српске филмове или слушајући српску музику.

Користећи предности савремене технологије, неки професори дају часове и путем скајпа, по цени од око 600 рубаља, односно, 15 евра, а неки чак и бесплатно путем видео курсева… У сваком случају, постоји десетине начина да се савладају прве лекције.

Међутим, намеће се питање зашто Руси бирају српски језик, уместо енглеског, немачког, француског или италијанског, и због чега су толико заинтересовани за учење језика једног малог народа.

”Мислим да је овде реч о улози коју Срби имају међу словенским народима. Борба српског народа против светског поретка, тај активизам изазива дивљење свих нас према братском православном народу. А, Руси су, с друге стране, осетљиви на страдања људи… Бугарска, на пример, никад није заузимала то место у руској свести, као Србија и српски народ. Емоције које Руси гаје према Србији и српском народу су нешто старо, нешто дубоко и нешто нераскидиво… Сви остали разлози су на другом и трећем месту”, каже Иља Числов, руски научник, слависта, преводилац, универзитетски професор и председник Друштва руско-српског пријатељства.

Такође, једно истраживање је показало да већина оних који уче српски језик (више од две трећине) јесу власници некретнина на Црногорском приморју или у Србији (а њих према различитим подацима има на десетине хиљада), или пак руски грађани који редовно путују на одмор у Црну Гору или Србију.

Припаднике ове групе (а њу претежно чине супруге успешних, пословних људи и омладина из средње класе, жељна авантура и нових сазнања) на учење језика често покреће исти мотив: што боља комуникација са околином, упознавање нове културе и традиције и живот у новој средини без трзавица.

Срђан Симић, глумац и редитељ, који у Москви даје и часове српског језика, каже да Руси уче српски из различитих побуда.

”Пре свега, то су људи који воле Србију и наш народ! Они одлазе на летовање у Црну Гору или Србију, или купују тамо куће и желе да се преселе… А, таквих има доста. Имао сам брачни пар, којима сам давао часове српског језика, а који се преселио на Фрушку гору… Живе тамо јер воле Србију. Осим тога, Руси воле да слушају о историји, традицији и култури српског народа… После часова, остајемо у учионици, пијемо чај и причамо… Њима је то занимљиво, уживају у тим разговорима и новим сазнањима, поготово што су многи од њих већ били у Србији и знају историју, неке обичаје или су уопште упознати са савременим начином живота”, рекао је Симић.

Другу велику групу оних који уче српски језик чине девојке заљубљене у Србе или Црногорце. Рускиње обично упознају српске младиће на путовањима, у московским ноћним клубовима, на факултетима, на послу.

Оне уче српски јер желе да са вољеним човеком и члановима његове породице говоре на њиховом матерњем језику. О Србији оне обично знају само оно што им је пренео њихов изабраник и што одражава његове ставове и сазнања… Деца из мешовитих бракова, по правилу, говоре оба језика.

Истина, има и оних Рускиња које живе у браку са Србима, али не говоре српски језик. Њихова комуникација често се одвија тако што им се супруг обраћа на српском, а оне му одговарају на руском. Важно је да се разумеју.

( Вести-онлине )