Прочитај ми чланак

Рекли су о књизи „Дух самопорицања“

0

Knjige 00110

Када погледа које је све имао позитиван однос према књизи Мила Ломпара Дух самопорицања, читалац схвата да је у питању јединствена књига у српској култури, која је око себе окупила изванредне стручњаке различитих опредељења али јединствене жеђи за истином.

Камен међаш у српској култури


kosta cavoskiДух самопорицања
је камен међаш у српској култури и културној политици током последњих скоро седамдесет година. Мило Ломпар је први који је од затечених фрагмената изградио једно целовито, кохерентно, добро образложено и изнад свега убедљиво српско становиште.

Академик др Коста Чавошки


 

Књига за духовно отрежњење


slobodan-rakiticДух самопорицања је књига за културно, морално и духовно отрежњење и излазак из националне хибернације, самопорицања и мазохизма, у којима се српски народ деценијама налази.
Она представља синтезу свега што Срби и сами виде и знају, али из неких ирационалних разлога о томе ћуте. Српски народ, ако жели да опстане у светском зверињаку, нема право ни на песимизам ни на ћутање. Без духовне самосвести и националне културне политике, остаће не народ већ становништво без идентитета. То су кључне поруке ове драгоцене књиге.

Слободан Ракитић


 

Врати се себи, док још имаш коме

radivoje-mikicДа би српска култура обновила димензију аутономије у односу на све оно што јој је наметано у оквиру процеса који су се одвијали и данас се одвијају „усенци туђинске власти“, неопходан је напор еманципације, развијања потребе да се уместо на туђе стане на српско становиште и делује за општи а не неки посебни интерес. За тај напор Мило Ломпар је пронашао и адекватну лозинку: „Врати се себи, док још имаш коме“.

др Радивоје Микић


 

 Начело наде код Срба још није угашено

Selimir-RadulovicУ књизи Дух самопорицања сам препознао нешто што бих могао назвати опомињућим гестом, али и нешто што бих могао назвати радосним гестом. „Опомињући гест“ бих могао систематизовати овако:
1) Да је духовна криза опаснија од нашег државног хаоса, односно да је неопходно наћи пре свега кључ унутрашњег оздрављења;
2) Да смо много више изгубили напуштајући свој пут, него што смо добили мењајући га за други;
3) Да је једна велика опомена за савременог српског интелектуалца, за савремени интелектуални нараштај, опомена да се не буде у служби данашње државе, односно власти, већ пре свега у служби отаџбине;
4) Оно што заиста опомиње и обеспокојава није, рекао бих, омеђено границама савременог српског срозавања, тако да остаје питање где је ту крај.
Оно што бих назвао радосним гестом је да и поред столетног суноврата, нашег, из књиге се чита да начело наде још није угашено код Срба. У старозаветној, код Исаије, ко верује тај не узмиче, односно у заветној и анђеоској, ко тражи наћи ће.

Селимир Радуловић


 

Поуке „разговора о соли“


dragan-hamovicНагласио бих једну тему која ме је окупирала, а дотакнута је и у неким ранијим иступима Мила Ломпара, као и у завршном, програмском делу књиге Дух самопорицања, којим се засвођује та велика анализа. То је виђење о недовољном или непостојећем српском искуству пасивног отпора.
Када је реч о модерном српском друштву, сасвим је известан такав изостанак. Ломпар негде помиње примере усамљених, инокосних трудбеника српске културе, из нпр. XVIII века, расејаних по свету, који за општу ствар улажу и своја добра и своје здравље да би нам оставили трагове које, ево, имамо и оријентишемо се према њима.

Драган Хамовић


 

Бег од учешћа у горкој историјској лакрдији

dr-milan-brdarДакле, политички садомазохизам довео је до реакције на две тачке: на тачки националног самопоштовања и достојанства, што је и глупак могао да очекује, с обзиром на степен дискриминације на делу и тираније до нивоа уличног оговарања свега што је српско, до те мере да придев српски више не фигурише у јавној употреби; и на тачки реакције, што протагонисти реченог садомазохизма нису очекивали, представља протест из професионалне и академске части. Иако је већи део академске заједнице у том погледу срамно подбацио, овај вид протеста је изузетно значајан. Тим пре што не можемо рећи да нам је та традиција нарочито јака, с обзиром на то да те категорије у време социјализма нису постојале. Дакле, ради се о отпору из професионалне и академске части, у циљу заштите професије, струке и академског достојанства од учешћа у још једној горкој историјској лакрдији.

Милан Брдар


 

Последња одбрана пред потпуном националном капитулацијом

Branko-DragasЧитав један век чекамо да се на српском културном небу појави баш оваква књига. Она је прекретница. Она је последња одбрана пред потпуном националном капитулацијом. Она подвлачи црту и зауставља наше катастрофално нестајање. Ова књига мора да буде уџбеник за српску младеж, која ће се учити на грешкама из прошлости, која никада неће поновити те грешке и која ће знати да визионарски одбрани српско становиште. О том забрањеном српском становништу проф. Ломпар нас подсећа на мудре речи Милоша Црњанског из 1934 године, који је тражио да се скине окупацијска атмосфера са српства и који је сматрао да је „ступио дванаести час и полазна тачка да се у јавној свести укорени потреба једног чистог српског гледишта на ствари са осећајног и надземаљског расправљања ствари, на реална гледишта и становишта у складу са интересима српства“.

Бранко Драгаш


 

Полемичка књига

Slobodan-DivjakЈедна од најбољих полемичких књига у српској литератури…

Слободан Дивјак


 

Ненасилно становиште

D

Тада готово усамљен у својој тежњи да удахне живот српском становишту, у неким круговима због тога нападан и прокажен, проф. Ломпар је српско становиште образложио као ненасилно и отворено, као слободарско и ни у којем случају скучено, у себе затворено и изолационистичко.

Данило Баста


 

НАРУЧИТЕ ДУХ САМОПОРИЦАЊА!

НАРУЧИТЕ ДУХ САМОПОРИЦАЊА!