Прочитај ми чланак

ПРВИ У СВЕТУ – ПОНИЖАВАЊЕ КУЛТУРЕ: Ој, Србијо, међу певаљкама

0

Србија земља чуда. Овај стих могао би да се примени на свакодневна чудеса која истовремено разгаљују и машту и гнев, у зависности од тога до кога стижу информације попут оне да се у Београду оснива катедра за ди-џејеве! Али то није све, што би рекли у телешопу, у 24 сата добићете и музичког уредника ТВ Пинк за директора већине београдских фестивала у области културе.

Све је то Србија, али не више међу шљивама, што би рекла велика Десанка Максимовић, већ она која се дичи да је у Европи препозната као рај за ноћни живот.

Отуд не треба да чуди што је Мића Јовановић, предузумљиви оснивач Мегатренда, првог приватног универзитета који је једно време због компромитације променио име у „Џон Незбит“, одлучио да ишколује кадар за некадашње пуштаче плоча, а данас мултимедијалне уметнике са ДЈ
скраћеницом испред имена.

Јовановић тврди да им за нови студијски програм не треба акредитација, а може се испоставити да је у праву судећи по збуњујућој изјави министра просвете.

Мека процедура

– Ако је основни програм за културу и медије тог факултета при Универзитету Мегатренд мало променио материјал и само користио ово као неки маркетинг за постојећи програм, онда је то нешто што ће бити у реду и не мора да пролази неку тврду процедуру – казао је министар Младен Шарчевић.
У Комисији за акредитацију су одређенији. Они кажу да је неопходна нова акредитација или доакредитација за сваку значајну промену студијског програма, али Мића Јовановић, увек са добрим везама у врху власти, тешко да је донео одлуку ризикујући да му се идеја у старту осујети.

Уосталом, за ноћни живот на Балкану требаће тих ди- џејева. Београду поготово, ако је судити по изјави новименованог директора Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ) Дамира Хандановића, музичког уредника Телевизије Пинк и аутора хитова новокомпоноване музике.

– Годинама сам организатор разних музичких и мултимедијалних дешавања у Београду и драго ми је што својим радом могу да помогнем Београђанима да се добро проведу, да своје слободно време одвоје за забаву и разоноду, а то ћемо сада још више унапредити – изнео је аргументацију за своје спорно именовање Хандановић.

Први у свету

– У свету постоје факултети за популарну музику, али за академско школовање ди- џејева смо први на свету – поносан је Мића Јовановић.

Факултет који је међу предавачима имао певачице Наташу Беквалац и Екстра Нену сада би могао да прошири листу естрадних звезда са именима светски познатих ди-џејева Дејвидом Гетом и Бобом Синклером, са којим Мегатренд преговара о ангажману да буду предавачи.

Пљување у лице

Људи из уметничке бранше указују управо на Хандановићево поимање културе као забаве и разбибриге, као и биографију у којој стоји да је аутор хитова новокомпоноване музике и уредник телевизије која шири кич и шунд већ две деценије.

– Пљунули су свима у лице, не само људима који посећују те манифестације, него и оснивачима. Једном Милутину Чолићу који је основао Фест, људима који су своје име уградили у Бемус… Срећа је што нису живи и што не могу да виде ову врсту понижења – прокоментарисао је редитељ и професор на Факултету драмских уметности Јанко Баљак.

А ко је Дамир Хандановић знају Цеца, Брена, Гога Секулић и остале звезде естраде јер им је компоновао и продуцирао хитове, а и окушао се пре десетак година као певач.

Сам каже да га критике не дотичу, а свакако не прихвата да га је на позицију директора ЦЕБЕФ-а, установе која организује готово половину манифестација у области културе у српској престоници, препоручило чланство у Српској напредној странци.

Понижење културе

Драматург Борка Павићевић каже да више нема воље да коментарише свако ново понижење културе.

– Један велики човек је рекао: Ја сам нико. А ови говоре: Ја сам свако и овај неко је свако. Питам се само зашто се моја или ваша професија не побуне, да не пристају на то урушавање културе и минимума пристојности у српском друштву и јавном дискурсу – каже за „Вести“ Бранка Павићевић.

Цеци за концерт 30.000 евра

У Бајиној Башти се обављају последње припреме за одржавање Дринске регате, која годинама окупља госте из Србије и Српске, али и из Немачке, Француске, Саудијске Арабије, па чак и из Кине. Током регате биће организовани концерти Јелене Томашевић, Алена Исламовића, Црвене јабуке и Цеце Ражњатовић чији ће наступ коштати 3.333.333,33 динара (око 30.000 евра), без ПДВ-а.

Независни одборник у Бајиној Башти Зоран Раковић каже да је то превише и да је реч о суми која износи колико и четворогодишњи рад лекара специјалисте.

– Из тога се види колико су вредности у Србији поремећене и шта је узрок све бројнијег одласка младих из Србије – огорчен је Раковић.

Међутим, Дејан Млађеновић, директор Спортско-туристичког центра који је организатор Дринске регате, одбацује оптужбе о расипању новца и за „Вести“ објашњава да се хонорари исплаћују од четири милиона динара колико добијају од Министарства за туризам.

– Наша регата је прошле године проглашена за најбољу туристичку манифестацију у земљи. Она има музичко-забавни карактер и бенефити од толиког броја гостију су немерљиви, од ноћења, до дневне потрошње по продавницама и ресторанима. На пример, једна приватна продавница на Перућцу, одакле стартује регата, за два дана приходује више него за читаву годину – изводи рачуницу Млађеновић.

Већ 90 студената

Да је све бизнис и да пара врти где бургија неће, показује и опаска министра Шарчевића да је поприличан број пријављених за нови студијски програм „ди-џејисања“.

– То је неко ко је сам смислио, ваљда мислио да је то добро… Колико чујем уписано је 90 и нешто студената, тако да је неко погодио тему – рекао је министар просвете.