Прочитај ми чланак

Преминула легендарна југословенска глумица Мира Фурлан

0

Легендарна југословенска глумица Мира Фурлан умрла је у 65. години, објављено је на њеном званичном Твитер налогу.

Како преноси „Variety“, глумица је преминула у среду 20. јануара.

Мира је рођена у Хрватској 1955. а у Америци је живела од 1991. године кад је због рата емигрирала са супругом. Узрок смрти још није познат, али је креатор серије Вавилон 5 у којој је играла и који се опростио од ње на друштвеним мрежама, рекао да је већ неко време имала проблеме са здрављем.

“Ово је ноћ велике туге, наша пријатељица и сапутница отишла је путем на ком је више не можемо ухватити. Али као и са свим другим, стићи ћемо је једном и верујем да ће имати много прича за нас тада и да ће још много важних улога поделити са универзумом”, написао је Стразински.

Мира Фурлан је као колумниста писала за портал Нова.рс, а њене оштроумне и проницљиве текстове можете и даље читати на нашем сајту. Само неки од њих су “Ова машина убија фашисте“, “Недовршени ратови“, “Београд“…

Рођена је 7. септембра 1955. у Загребу. Играла је у многим филмовима и серијама југословенске продукције, а у САД је била позната по улози Делен у телевизијској научно-фантастичној серији Вавилон 5 и по улози Данијел Русо у серији Изгубљени. У СФРЈ је била једна од највољенијих глумица позната по ролама у остварењима као шти су Отац на службеном путу (1985) Емира Кустурице, који је освојио Златну палму на Канском филмском фестивалуи Лепота порока (1986) Живка Николића.

Крајем 1991. године је са супругом емигрирала су из СФРЈ како би избегли политичке притиске и етничке тензије који су их пратили због кризе у којој се бивша држава налазила.