Прочитај ми чланак

ПОЛИТИКА НАДЈАЧАЛА МУЗИКУ? Бајага не може у ХР, Ванна у ЦГ

0

Да ли је политика успела да надјача музику - питање је које је отворено након отказивања Бајагиног концерта у Карловцу.

Такође, отказан је и за данас планирани концерт хрватске поп певачице Ванне у Тивту, на палуби једрењака „Јадран“, око ког се, иначе, споре Хрватска и Црна Гора.

И после ратова деведесетих, нове границе нису зауставиле само музичаре, који су наступали широм региона, српски певачи гостовали на наступима у Хрватској и обратно, са веома ретким изузецима, попут недавно преминулог Оливера Драгојевића, који, након рата, више никада није певао у нашој земљи.

После толико година, ситуација као да се мења.

Тако је недавно отказан концерт српске групе „Бајага и инструктори“ на Данима пива у Карловцу на захтев, према писању медија, дела удружења хрватских ратних ветерана.

У програму 32. карловачких Дана пива, који почиње 31. августа, Бајага је требало да наступи 3. септембра, али је, двадесетак дана пре одржавања његов наступ избачен из програма.

Хрватска поп певачица Ивана Врдољак, познатија као Ванна, јуче је изненада отказала свој наступ, који је требало да одржи данас у Тивату, на палуби школског брода Морнарице ВЦГ, једрењака „Јадран“, око кога се већ годинама споре Хрватска и Црна Гора.

Разлог отказивања концерта, како пишу медији, јесте да се Ванна „ни крива, ни дужна, нашла у средишту дипломатске битке између Хрватске и Црне Горе.

Загреб наиме од Подгорице тражи да се Хрватској врати брод, који је, како наводе хрватски медији, ЈНА 1991. године „отела из Сплита“.

Након што су је хрватски новинари прозвали да у таквим околностима не би смела да наступи у Тивту, Ванна је изненада отказала концерт, а уместо ње наступиће цетињска група Перпер.

У међувремену су неки таблоиди „пребацили“ Мирославу Илићу наступ на приватној забави у Загребу „испред заставе са грбом, која има прво бело поље на шаховници“, што је, кажу, обележје грба НДХ.

Илићу су твитераши у Србији поручили да гледа где пева, а у Хрватској његов концерт није прошао без побуне локалних ХДЗ-оваца, који су позвали на бојкот прославе.