Прочитај ми чланак

ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ Миња Субота, члан СНС, биће сахрањен у Алеји великана

0

Миња Субота који је преминуо у петак у 82. години, биће сахрањен данас у 14х Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Пре испраћаја одржана је комеморација у Скупштини града, а објављено је да ће Миња за три године добити улицу у Београду.

Он је до смрти био на челу управног одбора Дечјег културног центра, која и организује комеморативни скуп.

Jutjub

На скупу су између осталих говорили Љубивоје Ршумовић, Јован Адамов, Тоде Николетић и Жарко Данчуо.

Миња је био композитор, забављач, писац, музичар, али ће га шира јавност највише памтити као водитеља чувене дечје емисије “Музички тобоган”.

Са звучника се пре почетка чула песма на Ршумове стихове „Деца су украс света“, а затим је одржан минут ћутања.

Книжевник Слободан Станић каже да би данашњи скуп био ведра прилика да није тужан повод.

„Миња ће нам трајно недостајати. Највише су изгубили деца и млади, јер им је искрено пружао подршку. Миња им се предавао свом снагом свог талената. Остао је уверен да најбоље другаре стичемо у школској клупи. Наше дружење је почело је пре 70 година у Првој београдског гимназији у И-6. рекао је Станишић и додао:

„Био је добар друг. У тобри је у век носио ноте. Сви би се шалили зашто је петак, а не субота, он би увек прихватао шалу на свој рачун“.

Диригент Јован Адамов рекао је да је први пут због Миње написао свој говор.

„За неколико минута се не може пуно рећи. За мене је ово најемотивнији тренутак у животу. Миња је био посебан, господин на естради, харазматичан, посвећен стваралаштву, а посебно је био поносан на сина Милоша. Децу је сматрао малим људима. ‘Музички тобгоан’ је био његово највеће дело. Био је више од емисије. Волео је тимски рад и да чује свачије мишљење“, поручио је Адамов.

Певач Жарко Данчуо открио је да му Миња већ недостаје.

„Звао сам га Мињица. Тешко је рећи оно што већ није речено. Волео је фотографију. Направио је током нашим турнеја фото-секцију у Совјетском савезу. Сви смо због њега заволели фотографију“, казао је Данчоу.

На крају комеморације је говорио и Љубивоје Ршумовић.

„Је ли то плачеш, што ме видиш, пита ме Матија Бећковић“. Умро је Миња Субота. Бећковић је само рекао: „Господин. Човек осмеха“. Гледајући ову фотографију видим то“, поручио је Ршумовић.

Он је признао да је плакао, а вест га је затекла у Приједору.

Миња није само био певач и водитељ, већ је волео и фотографију. На комеморацији поред његове слике изложена су фото-апарати из његове колекције, као и лични предмети наочаре и мали радио.