Прочитај ми чланак

Писма из Русије: Латинско и српско врело лето на – 28º Ц у Москви

0

Никада нисам могла ни претпоставити, да ћу на страшном московском мразу од – 28º С   доживети врелину песка, ритма и екстазе плажа Шпаније, Кубе, Аргентине…и пожелети да концерт од непрекидних три сата потраје још толико, концерт изванредног руског народног уметничког ансамбла „Гренада“, на који сам отишла са колегом – пилотом стратегијске авијације Русије – Владимиром Михајловичем Барановим.

Концерту је присуствовао дипломатски кор свих амбасада и конзулата који живе и раде у бајковитој Москви и прозвучали су акорди грчке, кинеске, индијске, арапске, енглеске, француске, италијанске…музике, али сам ја била ганута и поражена изванредном интерпретацијом српских патриотских песама на перфектном српском језику „Морем плови једна мала барка“, „Ђурђевдан“ и „Тамо далеко“, које је овај необични колектив отпевао у част мог присуства – „госта из братске Србије“.

Та дивна музика је топло грејала моје срце и чинило ми се да сам у Србији – код куће, а ансамбл „Гренада“ ми је поручивао да сам доиста код куће и у Русији, а то је осећај који је веома тешко описати речима јер је он преплавио сва моја чула и подигао ме високо у небеса кроз музику и љубав према Србији ових високоталентованих музичара.

Народни ансамбл Русије „Гренада“ је несвакидашња појава на светској естради, јер у свом репертоару негује фолклор и рок, класику и џез, старинске романсе, али и властите композиције, што представља свестраност, богатство и праву музичку ризницу, но ипак је главна особеност и преседан ансамбла – изучавање и извођење музике и плесова свих народа света. На њиховим концертима можете чути целу гаму песама и уживати у плесовима Шкотске и Грчке, Индије и САД, свих држава Латинске Америке, као и у музици арапског Истока и Јерменије, Француске и вреле Африке….на више од 30 језика са свих светских меридијана.

Ансамбл је доживео овације и огромне успехе у најелитнијим концертним салама  Немачке и Финске, Аргентине и Уругваја, Шпаније и Италије, Кипра и Кубе, Малезије и Канаде, Румуније и Пољске, Перуа и Еквадора, Панаме и Коста-Рике, Никарагве и Парагваја, Грчке и Бугарске, САД и Велике Британије и одржао хиљаде и хиљаде величанствених концерата.

Ансамбл „Гренада“ је у свом дугогодишњем постојању и раду обишао све континенте наше планете Земље и на својим гостовањима „освојио“ сваки комадић тла, где су прозвучали акорди њихове велелепне музике, покоривши на најлепши начин – музиком срца свих који су их слушали и са њима се дружили.

Овај сложни и компактни колектив представља једну велику породицу од 100 врхунских музичара, чији чланови свирају и по неколико инструмената и певају песме на 30 језика света, чији им је ритам близак и драг. За високо мајсторство и плодну дугогодишњу уметничко-педагошку и музичко-просветну делатност, стваралачки и организацијски допринос пропаганди музичке културе народа света ансамбл „Гренада“ је одликован многобројним наградама,  медаљама и орденима. 

Највише се поносе немачком Златном медаљом А. Беккера и шпанском Премијом Куће Гранаде. Победници су многих светских фестивала и међународних конкурса. „Гренада“ је примљена у Федерацију клубова УНЕСКО, у Међународни савез музичких радника и у Канадски орден племенитих срца, а 1993. године је понела ласкаво звање и признање – Народни ансамбл Русије.

Овај врхунски ансамбл има и сопствени студио „Гренадита“, који школује нове младе музичке таленте и кроз ову необичну школу је прошло више од 1000 девојчица и дечака разних националности и раса, међу којима чак и деца-инвалиди музички таленти, који добијају знања о разним музичким правцима и инструментима, о особеностима ритмова и музике свих народа света.

Чланови ансамбла су аутори многобројних чланака и неколико монографија о музичкој култури народа света и 24 снимљена ЦД своје прелепе музике, од којих је неколико пласирано и на светском нивоу.     

Речи ипак не могу довољно и адекватно дочарати доживљену импресију, овај ансамбл треба осетити свим чулима и полетети заједно са њима и њиховим ритмом пут свих континената и до њихових најудаљенијих делова, којима вас обавезно понесе њихова музика…једноставно, треба их чути и видети.

Мој доживљај је врхунски и запосео је сва моја чула, још једино могу да узвикнем – „La viva Grenada! La viva musica!“ – интернационалним, универзалним језиком који разумеју сви људи света, без икаквих појашњења и превода, због којег ка „Гренади“ хрле многе знамените личности руске престонице да би чули, видели, слушали, уживали и полетели на крилима изванредне музике, која вас попут вулканске лаве преплави, обузме, понесе  и сасвим однесе у небеске висине.

Искрено се надам и верујем, да ће ускоро и пространствима наше лепе Србије прозвучати акорди музике овог блиставог и светски познатог и признатог ансамбла, чему се његови чланови изузетно радују, жељно очекују гостовање и ужурбано увежбавају и на репертоар постављају познате и њима изузетно драге српске песме.

Високу популарност, пун успех и дуговечност на светској сцени је ансамблу осигурао и обезбедио његов spiritus movens – уникатни музички геније Сергеј Владимирски (1951-2006.), композитор, врхунски музичар, певач, светски путник и истраживач, који је имао редак дар да овлада и изванредно свира на 760 музичких инструмената разних народа из разних историјских епоха са свих светских меридијана, што као куриозитет стоји забележено и у Гинисовој књизи светских рекорда.

Својим ученицима и подмлатку ансамбла је несебично подарио и отворио све тајне најсложенијих ритмова и нота, тајне поимања и схватања музике многих, па и најудаљенијих народа света. Он је носио надимке – супермултиинструменталисте и непревазиђеног музичког педагога, који је васпитао и обучио целу плејаду данашњих врсних музичких талената Русије.

Сергеј Владимирски је био аутор и водитељ истраживачке и слободно се може рећи просветитељске ТВ-емисије    „Путујући музичар“ («Странствия музыканта») на     руском ТВ-каналу „Култура“ и консултант програма „Без проба“ («Без репетиций»), као и водећи експерт Руске алијансе мајстора музичких инструмената.

Он – Сергеј Владимирски је удахнуо душу овом необичном и несвакидашњем ансамблу, тај колос од човека и уметника, човек и уметник ванвременски, ванземаљски, вансеријски, природни таленат за музику и језике, више од 20 година је био главни учитељ ансамбла „Гренада“, врхунски организатор, светски путник, који је путевима славе и успеха зналачки свим светским пространствима провео овај феноменални колектив.

Ипак, речи замиру на устима ових предивних момака и девојака, када се помене Сергеј Владимирски, јер их је он напустио 2006. године одлетевши на крилима музике у царство небеско, али његов присутни дух је и сталан подстрек и подршка и иницијатива, јер непрестано лебди изнад њих срећан због достигнутог врхунског мајсторства својих ученика. Својевремено је пред њим и његовом уметношћу и музиком од одушевљења занемела и аплаудирајући стајала чак и размажена публика светски најчувенијег Краљевског Алберт-Хола у Лондону у присуству британске краљевске породице.

Њему и његовом ансамблу „Гренада“ се дивила и Куба, Перу, Чиле, Колумбија, Венецуела, Никарагва, Боливија, Бразил, Ангола, Аргентина, Парагвај, Уругвај, Еквадор…, али и Италија, Немачка, Грчка, Бугарска, Пољска, Чешка, Словачка, Румунија, Финска…Кина, Индија, Панама, Шпанија, Велика Британија, Турска… Сергеј Владимирски је био чудо од талента – сам би савладавао  свирање на сваком инструменту који би му „пао у руке“, након чега би му фасцинирани домаћини и поклонили инструмент, тако да се данас у породици Владимирски у Москви налази 900 Сергејевих „освојених“ инструмената.

Данас ансамбл представља нуклеус Стваралаштва које носи име „Сергеј Владимирски“ и које осим ансамбла обједињује његове студије, Студентски клуб  „Откриће света“ (Открытие мира), али и пријатеље Клуба свих узраста и старосних група.

Сергеј Николајевич Владимирски је био човек несвакидашње стваралачке енергије, академик Међународне академије  духовног јединства народа света, водећи експерт Руске алијансе мајстора музичких инструмената и дуги низ година је руководио Народним ансамблом «Гренада» – победником многобројних међународних фестивала и конкурса.

Он је био заслужни културни радник Руске Федерације, широко познат на светском нивоу као једини човек на планети Земљи, који је с једнаком лакоћом владао свим инструментима симфонијског оркестра, као и свим инструментима духовног и џез   оркестра, али и свим  инструментима рок-музике и инструментима свих националних фолклорних ансамбала света – севера, југа, запада и истока. Сергеј Владимирски није само врхунски свирао на свим побројаним инструментима, него је до најситнијих детаља проучавао и проникнуо у њихову историју и написао многобројне композиције за велики број инструмената.

Данас етнолози и културолози целог света помно истражују и изучавају несвакидашњу и импозантну колекцију Сергејевих 900 инструмената из разних епоха, који припадају разним народима света.

Успомену на овог изванредног и нанадмашног уметника брижно чува и негује његова супруга Татјана, која је све своје снаге усмерила на наставак његове уметности кроз ансамбл „Гренада“ и његов дух, дело и личност доиста лебде у атмосфери док слушате музику и гледате мајсторство и таленат овог колектива у сталном овладавању и освајању нових инструмената.

Ансамблом младих талената „Гренада“ већ 38 година руководи шармантна, елоквентна, весела и полетна Татјана Љвовна Владимирска, свестрани уметник – музичар и композитор, под чијом уметничком, диригентском и педагошком палицом пева, свира и плеше најлепши и најталентованији цвет руске омладине.  Ансамбл „Гренада“ се одликује још једном специфичношћу – у његов састав улазе и на сцени наступају врхунски интелектуалци, магистри и доктори разних наука, на челу са уметничким руководиоцем ансамбла Татјаном Владимирском, магистром историјских наука.

Чланови ансамбла свог оснивача и уметничког руководиоца сматрају посебном и осебујном личношћу, високо и свестрано образованом, талентованом, али надасве  предивним и изузетним човеком и педагогом, са којом се друже сваког уторка и суботе ради увежбавања широког репертоара од преко 1000 песама и игара из целог света, али и ради разговора и дружења, дубљег упознавања и заједничког саживота на крилима музике из свих епоха и са свих светских меридијана.

(Проф. Радмила Тонковић)