Прочитај ми чланак

ПЕТЕР ХАНДКЕ У БАЊАЛУЦИ: Верујем у Србију

0

kul-peter handke_620x0

Писац Петер Хандке у суботу допутовао у Бањалуку. Присуствоваће и извођењу свог комада „Кухиња“, који се по први пут игра на српском језику.

Без велике медијске пажње, сасвим спонтано, велики писац и пријатељ српског народа Петер Хандке допутовао је у суботу у Бањалуку, са жељом да се прошета градом, разговара са људима, и одужи се Академији наука и уметности Републике Српске, која га је недавно великодушно примила у своје редове као иностраног члана.

 

БОРАЦ ЗА ПРАВДУ

Своју наклоност према Србима, Хандке је недвосмислено показивао не само у времену распада Југославије, ратова и наше изопштености из света, већ и током НАТО бомбардовања, оштро подижући свој глас против.

Његови непријатељи највише му пребацују да се заузео за погрешну страну, истичући посете Радовану Караџићу на Палама, 1996, и гробу Слободана Милошевића у Пожаревцу, 2006. године. Те године припала му је угледна награда „Хајнрих Хајне“, коју додељује град Диселдорф, али после узбуне коју је та вест направила у немачким књижевним и политичким врховима, Хандке се одрекао награде.

Добио је све важније награде за књижевност, осим Нобелове, за коју и његови непријатељи мисле да му је ускраћена из политичких разлога.

 

Великог писца и уваженог интелектуалца чланови Академије РС у недељу су угостили у ресторану „Казамат“, у бањалучкој тврђави, где су га одушевљено препознавали и гости и особље, као осведоченог борца за правду и истину о српском народу.

– Ја нисам ваш инострани члан, не осећам се тако, ја сам домаћи. Увек ћу остати веран својим осећањима и веран Србији, и ту немам никаквих проблема. То је природно – рекао је Хандке ексклузивно за „Новости“.

Један од највећих савремених писаца немачког језика присуствоваће у понедељак и представи „Кухиња“ у Народном позоришту РС, у режији Младена Матерића.

– Комад постоји већ 12 година и игран је свуда у свету, од Венецуеле до Сибира. То уствари и није позоришни комад него су у питању фрагменти о сновима, литанијама, монолози, песме… У Француској је представа имала велики успех, а сада се први пут изводи на српском – рекао нам је Хандке.