Прочитај ми чланак

Орхан Памук подржао Кустурицу

0

Најзначајнији турски писац подржао стварање града посвећеног Андрићу; Кустурица: Волео бих да нобеловца угостимо већ на “Кустендорфу”

Добитник Нобелове награде за књижевност 2006. године, најзначајнији савремени турски писац Орхан Памук, а од пре неколико дана и носилац највишег француског одликовања Легије части, подржао је настајање Андрићграда на обали Дрине у Вишеграду.

Он је прослављеном редитељу Емиру Кустурици потврдио да ће првом приликом бити гост необичне и јединствене насеобине посвећене уметности и литерарном великану Иви Андрићу.

– Орхана Памука сам позвао да буде наш гост у Андрићграду. Он је позив прихватио с радошћу, обећавши да ће првом приликом доћи – каже Кустурица. – Он је информацију о стварању града посвећеног Андрићу, чијим је делом фасциниран, прихватио с одушевљењем.

Кустурица подсећа на то да је Орхан Памук један од малобројних турских интелектуалаца који су признали геноцид над Јерменима, а због свог става о овом болном питању, од 2007. године живи у егзилу у САД. Његове књиге преведене су на 60 језика.

Поред уметничке славе, будућег госта Андрићграда и његовог домаћина повезује и ангажован приступ стварности. Попут Кустуричиних подухвата у Мокрој Гори и у Вишеграду, Орхан Памук је у Истанбулу створио музеј инспирисан сопственом књигом “Музеј невиности”.

Поставка у старом делу Цариград представља визуелни приказ живота у овом граду на почетку 20. века. Изложени су обични предмети, кућне ситнице из блиске прошлости, плакати за филмове, рукопис његовог романа…

Музеј је смештен у делу града у коме се дешава радња његовог првог романа о љубави између лепотице Фусун и богатог Кемала. Памуков “Музеј невиности” отворен је 28. априла.

– Моја жеља је била да велики писац дође на предстојећи фестивал “Кустендорф” у Мокрој Гори, видећемо да ли ће се то обистинити. Ако посета не буде остварива тада, Орхан Памук ће доћи у Андрићград – додао је Кустурица.

ДОГОДИНЕ И САЈАМ КЊИГА
Кустурица је најавио да ће идућег лета у Андрићграду бити одржан први Међународни сајам књига. Реч је о новом подухвату инспирисаном искуствима са последњег Сајма књига у Београду. Редитељ подсећа да ће идуће године у Андрићграду први пут бити додељена и књижевна награда вредна 100.000 евра.

– Сајам књига ће бити вишеградска светковина, јер је књига за разлику од других уметничких форми најчистија и независна је од идеолошке контроле – истиче Кустурица.

 

(Новости)