Прочитај ми чланак

Обнова ћуприје на Дрини

0

Реконструкција моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине, почеће 1. априла следеће године

Реконструкција моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине, почеће 1. априла следеће године. За главног извођача радова на обнови, по Андрићевом делу чувене „На Дрини ћуприје“, изабрана је турска фирма ЕР-БУ из Анкаре, потврдио је у четвртак Зулкуф Оруч, координатор Турске развојне агенције – ТИКА за Босну и Херцеговину.

За реконструкцију ћуприје биће утрошено 20.000 кубних метара камена, 500 кубних метара обрађене седре и исто толико кречњака, а радове ће изводити 20 грађевинских и десетак административних радника из Турске (тек у наредним фазама биће запослена и домаћа радна снага). Грађевински инжењер Есад Махмут Партал најавио је да ће обнова трајати 600 радних дана, односно да би требало комплетно бити завршени до краја новембра, или почетка децембра 2014. године. Укупна вредност овог пројекта је 10 милиона марака.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић истиче како вишеградска ћуприја заслужује темељну обнову и обећао да ће општина Вишеград предузети све мере које су у њеној надлежности како би се обезбедиле све потребне дозволе. Фирма ЕР-БУ из Анкаре већ је успешно обновила мостове у Мостару и Коњицу, а рестаурација вишеградске ћуприје један је од највећих и најскупљих пројеката ТИКЕ на Балкану.

 

(Новости)