Прочитај ми чланак

Немања Девић: Зашто „Књига о Дражи“

0

За историчара који се бави проучавањем догађаја у периоду 1941–1945, "Књига о Дражи" ће представљати незаобилазно штиво и значајно врело сазнања.

draza-naslovna-za-sajt

Nemanja-DevicКњига о Дражи, настала с поводом 1956. године, представљала је јединствен „пројекат“ који је окупио политичке и војне сараднике последњег српског ђенерала, разједињене и расуте од Канаде до Аустралије. Двотомна књига, која је окупила 40-ак аутора, и кроз њихове историјске есеје објединила описе догађаја из Другог светског рата на читавом српском простору, имала је за крајњи циљ да, када у Београду то није било могуће, пред светску јавност изнесе истину о оклеветаном Равногорском покрету, пораженом у грађанском рату у Југославији.

Писци „равногорске историје“ су подсећали и на успехе и на грешке из прошлости, али су, посебно кроз есеје Слободана Јовановића и владике Николаја Велимировића, указали и на то како ће се Михаиловићево дело вредновати у будућности. Злонамерни би данас ово дело назвали апологијом Равногорског покрета, занемарујући каква се историја у исто време, 1950-их година, предавала и учила у Србији.

Уз критички осврт на Књигу о Дражи као историјски извор, за историчара који се бави проучавањем догађаја у периоду 1941–1945, она ће представљати незаобилазно штиво и значајно врело сазнања. А у трагању за идентитетом изгубљеним 1945, водимо се и оним древним начелом: „Аudiatur et altera pars!“.

Аутор: Немања Девић


ЗА ПРЕТПЛАТУ КЛИКНИТЕ ОВДЕ

А4 формат, преко 600 страна, тврд повез, луксузне корице са златотиском – претплатна цена је 3000 динара плус ПТТ трошкови, могућност плаћања на месечне рате.

Претплата траје 3 месеца, а после изласка из штампе цена ће бити већа.