Прочитај ми чланак

„НАЂИТЕ ДРУГОГ ДА СПАСАВА НЕМАЊИЋЕ”: Марко Николић одбио да позајми глас

0

Марко Николић, један од омиљених глумаца још из времена некадашње Југославије, био је гост трибине из циклуса "Кино-клуб" у Дому омладине, која се бавила историјом филма поменуте земље. У разговору с писцем Драгољубом Стојковићем и редитељем Милорадом Милинковићем незаборавни Пушкар из "Бошка Бухе" поделио је са публиком сећања са снимања партизанских остварења, узбудљиве и мање познате анегдоте, али се дотакао и актуелне теме - РТС серије "Немањићи - рађање краљевине", која је у фази монтаже, где се, према изјавама аутора, ради и на одређеним исправкама након оштрих критика најшире јавности после емитоване епизоде у новогодишњој ноћи.

ШТО НИСТЕ ЗВАЛИ

– Сад су ме звали да нахујем македонског глумца Мета Јовановског. Кажем, нећу! Што ме нисте звали да играм, а не сад да вам ја вадим кестење из ватре. Нађите другог! – открио је Николић.

Велики глумац остварио је неколико ванредних епизодних улога у партизанским филмовима, а зналцима је одавно познат и Николићев дар кад је у питању позајмљивање гласа. Његову упечатљиву боју гласа памти и публика „Великог транспорта“, филма Вељка Булајића у ком су играли и Роберт Вон и Стив Рејлсбек.

– Позвао ме је директор филма, каже, чули смо да имате дара. Питам јесу ли чули да радим брзо и квалитетно и да сам скуп. Он каже јесмо и пита колико, а ја кажем цифру као сад 10.000 евра. Договоримо и да ћу претпоследњег дана снимања прво проверити с банком да ли је новац уплаћен јер сам имао лоших искустава. Снимања су била планирана од 9 до 17 сати, али смо посао завршавали у 15! Дакле, успео сам да им уштедим, а и они су испоштовали договор – навео је Николић.

Пут до „Ужичке републике“ посебно је занимљив. На наговор редитеља Горана Марковића, каже Николић, отишао је на пробно снимање иако је знао да ће отићи у војску пред сам почетак рада.

– Кад је стигла депеша о премештају, одмах сам знао о чему се ради, али је настала општа пометња у касарни. „Ко си ти?“, пита капетан и каже да су се у команди одсекли, мисле да сам контраобавештајна служба, па се преиспитују ко је шта причао. Тако сам ја у војсци снимао „Ужичку републику“ и због тога нисам добио ни хонорар – присетио се Николић и додао да снимање памти и по томе што су свакодневно јели роштиљ.

Познато је да филмом није био одушевљен Тито, али је мање познато то да су га и Руси одбили иако се разликовао од „Сутјеске“ и „Неретве“, и то речима: „Доста више, немојте више…“

ПОРЕД ШАНКА ПА…

Николић каже да је имао срећу да му прва три филма буду бункерисана, снимање „Девојачког моста“ памти као веома напорно, али с песмом урађено јер први пут нису изговарали велике пароле, већ људске реченице, док за „Двобој за јужну пругу“ никад није сазнао о чему се заправо ради.

– То снимање памтим по смрзавајњу и сцени с Гидром у бифеу. Сцена се снимала у котларници која је била у хотелу у ком смо живели. Напољу минус 35, у котларници плус 35 и директор хотела нам каже да можемо и поред шанка, па иза и на степенице … да не излазимо. Тако Гидра и ја два пута, поред шанка… Али други пут Гидра дође у котларницу и на помен текста узврати: „Који текст?“ Асистентима је јасно, али редитељ Велимировић забринуто пита шта је с глумцем, па су нас гурали да глумимо како смо се отровали – кроз смех испричао Николић.

Добар усташа

У филму „Први сплитски одред“ играо је Марко Николић први и једини пут негативца – усташу! Али испоставиће се да је усташа позитивац, јер је сачувао главу другу из школе ког су као једног од фудбалера Хајдука који је отишао у партизане ухапсили у Сплиту.

– Кад су дошли партизани, усташа сад код школског друга на саслушању. Овај сад не може да га пусти, реч по реч, и мене стварно стрељају. Наравно, то ислеђивање је избачено из филма, који је ипак завршио у бункеру – навео је Николић.