Прочитај ми чланак

И ЦРКВА ЉУТА ЗБОГ ПРОЈЕКТА „НЕМАЊИЋИ“: Серија је „нашминкана баба“

0

Најновија епизода серије "Немањићи" донела је једну од највећих грешака српске кинематографије. У сцени у којој се Растко Немањић замонашује, са зида манастира гледа га фреска Светог Саве.

Димитрије Калезић, професор Богословског факултета у Београду каже да серија не делује реално, већ као „нашминкана баба“ која је сада непрепознатљива.

– После оваквих грешака верници, али и сви остали који гледају „Немањиће“ губе поверење у веродостојност изреченог у серији. Већина људи сада мисли да је серија само „причам ти причу“, а не би требало да буде тако, јер говори о истинитим догађајима који се одиграли у једном од најзначајнијих периода наше историје. Чињеница је да је ова серија умногоме искривила поглед на историјске изворе. Ако су хтели да праве фикцију, требало је да кажу да је фикција – каже Калезић.

Осим што ће ова сцена неусмњиво да уђе у анале телевизијских промашаја, она је уствари и показатељ нечега много горег – потпуне немарности према нашем историјском и културном наслеђу.

Сличног става је и верски аналитичар Драшко Ђеновић који каже да би због оваквих грешака неко требало дебело да одговара.

 

– Снимити монашење Растка Немањића испред фреске Светог Саве показује врхунски дилетантизам оних који су правили серију. Да ствар буде гора, на фрески је Свети Сава у одежди архиепископа, а то је постао четврт века након што је замонашен, што значи да млади монах Свети Сава на зиду може да види шта ће све да постигне у будућности – објашњава он.

Ђеновић напомиње да „будалаштинама“ ту није крај.

– На истој фрески налази се и замонашени Стефан Немања, онај исти који се у спорној сцени противи чину Растковог монашења и бесан шаље свог посилног по њега. Чак и да некако занемаримо све то, имамо нову грешку – Свети Сава је постао монах у руском манастиру, а у њима никада није било српских светитеља на фрескама – прича аналитичар.

Он сматра да су све ово докази да на серији нису радили стручни људи.

– Овакав однос према историји и религији је недопустив. Ова серија ствара контраефекат, јер уместо да млади величају српску истприју, они јој се због ове серије смеју. Осим тога, неко ко толико игра на карту религије не би смео да баш у том делу прави овакве кардиналне пропусте. Ми за тај РТС плаћамо претплату, зато не бисмо смели да добијамо будалаштине – каже Ђеновић.