Прочитај ми чланак

Марковић о писму Кустурице: Баљезгање не заслужује одговор

0

Редитељ Горан Марковић није желео да коментарише критике и квалификације које је на његов рачун јутрос изнео колега Емир Кустурица.

“Мислим да баљезгање не заслужује одговор. Поздрав, Горан.”, написао је Марковић одговарајући на наше питање да ли намерава да се оглашава поводом Кустуричине реакције на његово отворено писмо од јуче.

Кустурица је у свом тексту одбио да се огради од споменика Стефану Немањи који ниче на Савском тргу у Београду, што је Марковић тражио од њега, с обзиром на то да је био члан жирија који одобрио идејно решење. Он је упитао Марковића “са којим спомеником Стефана Немање је упоредио овај који му се не свиђа”, истакавши да је његов творац, руски умјетник и академик Александар Рукавишњиков “у Њујорку поставио споменик Ленону, у Москви руском цару”.

“Када бих био присиљен да те јавно прозовем да нешто мијењаш, инсистирао бих да се одрекнеш борбе против ‘малигног Руског утицаја’ (ово је само једна у низу акција у којима ти учествујеш од деведесетих откад дјелујеш на сцени достављања и пријављивања свог народа западном хегемону и сада си се окренуо против мене ). Умјесто тога, рецимо, позивам те да изоштриш смисао за страдање хришћана на Косову и Метохији или у Црној Гори? Не само због хришћанске културе него и твоје секуларне грађанске политике којом се, за разлику од мене, бавиш, а не знаш да она не постоји без историје коју је управо Стефан Немања, имењак, започео на Балкану”, поручио је Кустурица Марковићу.

Полемику је започео Горан Марковић који је у отвореном писму Кустурици поручио:

“Како видим, био си у жирију за избор споменика Стефану Немањи на Савском тргу. Ако си гласао за, твоја је дужност, после свега што се чује у јавности, да кажеш шта је на том пројекту добро, лепо, значајно. Ако се ниси тако изјаснио, онда је важно да не ћутиш и објасниш механизам по коме је још једном и вероватно заувек унакажен град у коме сам рођен и у коме живим. Када си већ, с правом великог уметника, преузео одговорност да судиш шта је лепо а шта није, важно је да објасниш зашто је један значајни вајар, члан твог жирија, у знак протеста отишао из ваше дружине и како је пресуду о наказној скаламерији која ће заувек ружити Београд донео Никола Селаковић, чија је једина квалификација то што је Вучићев роб.”

Марковић је речима “Емире, пријатељу, бар се огради од ове катастрофе. Ја сам сигуран да ти се не свиђа оно што сте изабрали али, ако ништа друго, бар то реци, јасно и гласно. Иначе, где ће ти душа…” позвао Кустурицу да “сиђе мало у наш град и погледа преостале грађевине подигнуте између Првог и Другог светског рата”, како би се уверио да је могуће град уређивати љубављу и осећајем за стилску лепоту”, нагласивши да “није потребно урбанистичким промашајима, архитектонским неукусом и споменичким шундом служити простака на власти, који ће ионако ускоро отићи. Не у историју, већ у заборав.”

Кустурица му је одговорио да није добро “када безбожник спомиње душу”.

“Твоје питање ‘гдје ће ми душа’ ако се не оградим од одлуке жирија која ће, наводно, уништити Београд, није само произвољност филмаџије чије су стваралачке бисаге пресушиле, између осталог избјегавајући годинама политичку димензију у твојим филмовима и вјеровању да је та делатност само забава. Сада је политика постала твоја судбина рођена у ‘ужасу празнине’ твог филмског жанра”, поручио је Кустурица Марковићу. Он му је посебно занерио то правио филм о Бернар-Анри Левију, “псу рата, човјеку који гдје год се појавио у вијетнамки пријатне кафа боје, ту је почињао рат.”

Коментаришући оштру јавну полемику Марковића и Кустурице, њихов колега Срђан Драгојевић рекао је да му се не свиђа тај начин комуникације и додао да су мишљења и Марковића и Кустурице важна за настанак оваквог споменика.

Већи део стручне јавности и културних делатника негативно је оценио идејно решење споменика Стефану Немањи као и место где се поставља. Јуче је и Друштво конзерватора Србије позвало надлежне институције да одустану од подизања споменика.