Прочитај ми чланак

Лане је имао ОМИЉЕНУ Шојићеву реплику: Сцене које сви обожавају (ВИДЕО)

0

Глумац Милан Лане Гутовић преминуо је данас у 76. години, а током каријере остварио је бројне запажене улоге и она која се вероватно највише памти је улога Срећка Шојића. Прво као епизодна у филму "Лаф у Срцу" (1981), годину дана касније је проширена у "Тесној кожи" која је снимана у наставцима, па се двадесетак година касније Шојић појављује и у серији "Бела лађа".

Тајфун, његова есенција, кафућино, нинфомајка, је л’ несто китно, медијски клинч.. само су неке од речи које је популарни лик погрешно изговарао и није признавао да греши.

Реплике Срећка Шојића, чији је сан да постане „капетан од белу лађу“, који говори карикираним дијалектом јужне Србије и данас се цитирају, а према речима глумца, углавном их је сам осмишљавао.

Иначе, реч је о политичару и човеку који нема позитивних особина, лажову и бараби, парадигми тадашњег и данашњег времена.

Милан Гутовић је испричао да је њему била најсимпатичнија реплика „опа Ђурђо“, коју је чуо од „једног пекара са којим је често играо билијар“.

– Кад промаши, пекар би говорио ‘опа, Ђурђо“.

Појаснио је легендарни глумац и како је дошао на идеју да лик Шојића изговара мекано ч, ћ..

– Тома Зидар, био је мајстор за равне кровове. Он је говорио тако, мекано, ч, ћ… он је био Пироћанац. Једном је дошао код мене кући, причамо о шпанском зиду који треба да уради и и он вади оловку и пљас по зиду. Ја га питам: ‘Шта радиш то Томо?’, а он ми одговори: ‘Ионако ово мораш да кречиш, не може зид да ти буде грбав!’. Он је мени био толико драга личност да се нисам одвајао од њега као дете. И после ми је сасвим случајно пао на памет тај његов леп говор, и први пут сам га искористио у драми ‘Барабе’, па се тај лик касније неколико пута појављивао и на крају је завршио као Шојић.

Запажену улогу је имао и у серији „Отворена врата“ на РТС-у, као Драгослав.

У „Тесној кожи“ се први пут појавио као директор Срећко Шојић, прототип свих бахатих директора, лопужа и нерадника на високим функцијама у СФРЈ.

 

 Глумио је чак и жену Нарцису Зец у сјајној комедији „Шпијун на штиклама“.

Играо је и у чувеном Кабареу са Властом Велисављевићем, који је такође преминуо ове године од корона вируса иако се ревакцинисао.

Деца су обожавала Ланета и у улози Огњена, оца чувеног Златка Лепшановића у „Метли без дршке“.

Лане је засмејавао народ и у позоришту, зато је многима био омиљени глумац.